01/01/13 06:56
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Шоколадово руло с мармалад от сушени сини сливи и бадемова пралина

Обещах си десерт с мармалада от сушени сини сливи и след един не толкова успешен експеримент за шоколадови петифури (пак се хвърлих в дълбокото с неусъвършенствани методи), реших че ще е по-добре да се придържам към нещо по-обичайно и изпитано. След неуспешен експеримент почти винаги си мисля за простотата на нещата и обикновено последва правене на точно това, което по принцип не правя. А именно, да е лесно, просто и много познато.

В ранните си детски години (сега съм в късните), майки ми често приготвяше руло, което навиваше най-често с домашно сладко от ягоди и поръсваше обилно с пудра захар. Беше много вкусно след 2-3 дни, когато ароматът на ягодите попиваше в платката, а пудрата захар отгоре се разтопяваше и също напояваше сухия пандишпан.

Сега се получи почти същото, като мармаладът от сушените сини сливи остави своята диря от ром и канела в пухкавия пандишпан. Шоколадовият ганаш допълни с мекотата си и даде чудесен маслен вкус в композицията, който иначе липсва. В сравнене с маминото руло, новото тук е и бадемовата пралина, която обогатява вкуса и допринася за хрупкава нотка в общата текстура.

Без предхождащите обяснения мога съвсем кратко да кажа, че това руло е още един вариант на класиката и според мен е идеално за всякакви случаи – от съботно събиране с приятелки, през неделни обеди със семейството или за тържествени вечери. Простотата на приготвянето му и неочакваните аромати в него го правят универсално, но и интересно. С малко по-богата декорация, това руло наистина дава повод за празник на всички сетива.

Много важно ми се струва да отбележа, че рулото не е преситено от сладост, което е в негов (по-скоро твой) плюс и дава резон да се яде не само с кафе или чай. Другото важно нещо е използването на точно този мармалад от сушени сини сливи. Това е всичко. Наслади се!

Шоколадово руло с мармалад от сушени сини сливи и бадемова пралина

Основна рецепта за пандишпан взаимствах от книгата Step-by-Step Baking. Основна рецепта за бадемовата пралина взаимствах от книгата The Cook’s Book: Step-by-step techniques & recipes from the world’s top chefs.

Посочените дози са за 1 руло с дължина 30 см или 15 порции.

За бадемовата пралина:

  • 60 г бланширани бадеми
  • 80 г захар
  • 5 мл (1 мерителна чаена лъжица) лимонов сок

Бадемите се накълцват с нож. Загряват се в сух тиган на умерен огън.

В малка тенджерка се смесват захарта и лимоновият сок. Загряват се на умерен огън, като вътрешните стени на тенжерата се минават с натопена във вода четка. Сместа се оставя да заври без да се разбърква. Вари се няколко минути докато се образува карамел със светъл цвят. Тогава към карамела се добавят затоплените бадеми. Разбъркват се за кратко и се изсипват в намазана с масло тава. Крокантът се оставя да изстине и да стегне добре. Когато е напълно изстинал се начупва на парчета и се смила в кухненски робот. Пралината е готова. От нея се отделят 1-2 супени лъжици за декорация. Останалото количество се използва в плънката за рулото.

За плънката:

  • 400 г мармалад от сушени сини сливи
  • бадемовата пралина (от цялото количество се отделят 1-2 супени лъжици за декорация, останалото се използва за пълнежа)

За шоколадовия ганаш:

  • 200 г натурален шоколад
  • 200 мл сметана 35 %
  • 1 супена лъжица портокалов ликьор (или 1 чаена лъжица настъргана портокалова кора)

Шоколадът се нарязва на ситно и се поставя в купа.

Сметаната се загрява до завиране. Шоколадът се залива с врялата сметана и се разбърква докато се образува гладка и лъскава смес. Добавя се портокаловият ликьор, разбърква се и ганаша се оставя на стайна температура да се охлади. Докато се охлажда се разбърква периодично. Необходимо е да стегне леко, но не прекалено, така че да бъде удобен за намазване и декорация. На стайна температура може да отнеме около 2-3 часа.

За пандишпана:

  • 4 яйца, със стайна температура
  • 130 г пудра захар
  • щипка сол
  • 100 г брашно
  • 1/2 чаена лъжица бакпулвер
  • 1 чаена лъжица ванилова есенция

Фурната се нагрява на 200°C.

Подготвя се тава с размери 40×32 см. Намазва се с растителна мазнина и се покрива с хартия за печене. Хартията също се намазва с малко мазнина.

На котлона се слага тенджера, която се напълва с малко вода (около 4-5 см) и се слага на умерен огън докато започне да ври. Водата не трябва да ври буйно, а да къкри леко, затова ако е необходимо котлона се намаля.

Взима се огнеупорна купа, която може да се постави върху тенджерата, така че дъното на купата да не опира във водата. В нея се смесват яйцата, захарта и солта. Купата се поставя върху тенджерата и съставките в нея се разбиват с миксер на бързи обороти за 5 минути, докато сместа се сгъсти и стане обемна. Купата се маха от водната баня и разбиването с миксера продължава още 2 минути, докато сместа леко се охлади и обемът стане устойчив.

Отделно се смесват брашното и бакпулверът. Пресяват се 2-3 пъти. Добавят се към яйчната смес и всичко се разбърква внимателно с шпатула.

Сместа се изсипва в подготвената тава, разпределя се равномерно и се заглажда на повърхността.

Пандишпанът се пече в предварително нагрятата фурна на 200°C за 12 минути. След като се извади от фурната се оставя за 2-3 минути да се охлади. С остър нож се минава по краищата, така че пандишпанът да се отлепи от стените на тавата.

Взима се голямо парче тензух или кухненска кърпа и се намокря със студена вода. Излишната вода се изцежда. Тензухът се растила върху работен плот. Върху него се обръща тавата с пандишпана и внимателно се отделя от нея. Също внимателно се отлепва хартията за печене. Заедно с влажния тензух пандишпанът се навива на руло и се оставя така за десетина минути.

Когато мине това време рулото се развива и е готово за запълване с мармалада и бадемовата пралина.

Сглобяване:

Развитият пандишпан се намазва равномерно с мармалада. Върху мармалада се поръсва бадемовата пралина (от цялото количество се заделят 1-2 супени лъжици за декорация). Завива се на стегнато руло.

От шоколадовия ганаш се отделят 3-4 супени лъжици за декорация и с останалото количество рулото се намазва богато.

Заделеният ганаш се поставя в сладкарски пош, с подходящ накрайник (розетка или звезда) и рулото се декорира на повърхността. Поръсва се с отделената бадемова пралина.

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Шоколадово руло с мармалад от сушени сини сливи и бадемова пралина е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 01/01/13 06:56 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/ML-5_v_5lN0/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване