01/22/13 21:01
(http://ivo.bg/)

Съветската символика е обречена от Белене до София

Руско светило разби проекта за „Белене”
Новинар
България с море от електроенергия, токът от централата – непродаваем
„Руският енергиен експерт по ядрена енергетика проф. Булат Нигматулин буквално взриви страстите в комисията за “Белене”. Той обяви, че “Белене” ще ни струва над 12 млрд. евро, и се учуди защо ни е тази централа, след като плуваме и сега в море от електроенергия.
Според него при условията, при които се проектира “Белене”, цената на тока от нея ще стигне 14 евроцента, което го прави непродаваем. “Днес и за следващите 20 г. България е осигурена с ток и дори в излишък. На глава от населението имате 1,5-2 пъти повече ток отколкото съседните ви страни, каза професорът и допълни, че е важен въпросът дали токът от “Белене” може да се изнася.

Нигматулин обясни, че АЕЦ „Белене” предлага определени предимства като временни нови работни места. По думите му обаче това ще е за около осем години. „После се получава обърната Хеопсова пирамида”, уточни експертът. Той предупреди, че наличието на новата централа би развалило отношенията на България и Русия, след като се разбере след време, че проектът е нерентабилен. „Аз съм за атомната енергетика, но съм против проекта „Белене”, подчерта Нигматулин.
Той допълни, че страната ни има море от електроенергия. “Днес и за следващите 20 години България е осигурена с ток. На глава от населението в страната се произвежда почти два пъти повече електроенергия, отколкото в съседните държави. Освен това експлоатацията на пети и шести блок на АЕЦ “Козлодуй” може да бъде удължена за следващите 15-20 години”, каза още експертът.”
Р.S. Да се готви за подобно разбиване съветската войнстваща монументална символика в чест на окупацията от СССР на неутрална, несъпротивявала се срещу червената армия България- символика, която също не прави чест на съвременна Русия ( бел. ivо.bg|)

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване