11/19/13 19:35
(http://www.gorichka.bg/)

Reporteen кани тийнейджърите да правят кино

Мила Парушева и Виктор Чучков ще учат тийнейджърите как се създава кино

Мила Парушева и Виктор Чучков ще учат тийнейджърите как се създава кино

В сила е новото, трето поред издание на конкурса за късометражно кино ReporTeen. Както подсказва името му, Reporteen е за кино не всяко, ами такова, създадено от тийнейджъри, за да не казваме младежи. Организиран е от Центъра за образователни инициативи с подкрепата на фондация “Америка за България” и ще очаква творенията на новите хора до 24 май 2014 г. Темата и този път е уникално яка, а именно „Изборът е…“. Толкова. Всеки сам самичък си решава как да я интерпретира; свободата е не само в разбирането, но и в изпълнението. Видеата могат да бъдат заснети с каквото е налично – телефон, таблет, фотоапарат… организаторите съвсем не търсят професионалния вид, а професионалния подход. Тоест, макс използване на въображението и креативността, които, вярваме, тийнейджърите притежават в един доста чист вид. Единственото ограничение е в дължината, филмчетата трябва да бъдат до 3 минути. Игрални, анимационни, документални – всички жанрове са добре дошли, за предпочитане е все пак да носят положително послание. Участието е с чест, но и за слава: голямата награда е прожекция по време на Фестивала за българско кино NY Independent, който се провежда в киното на Робърт Де Ниро Tribeca Cinema. Филмите на първите трима пък ще се излъчват преди всяка прожекция на Лятно кино в БНТ.  А всички финалисти получават карти за 50% намаление за постановките на Младежкия театър и all access pass за So Independent Film Festival. Духовната страна е покрита, материалната обаче и тя не е забравена – смартфони, камери за подводно снимане, среден клас камера, висок клас лаптоп и DSLR-камера Canon 650 D ще бъдат раздадени на най-добрите кинотворящи. Изцяло в духа на съвременните нрави, вотът на публиката също има своето голямо значение и събралият най-много фейсбук лайкове филм ще донесе на създателя си GO Pro камера.

Емил Джасим, основната движеща сила на ReporTeen

Емил Джасим, основната движеща сила на ReporTeen

Академия ReporTeen е образователната част от мероприятието и ще срещне тийнейджърите с активните кино-хора на България в сегашно време. Мила Парушева и Виктор Чучков са сред професионалистите, чиито лекции на всякакви теми от сценарий, през режисура, монтаж, операторско майсторство и кастинг ще бъдат качени на сайта и достъпни за всички, които искат да се учат.

Повече на ReporTeen

Публикувана на 11/19/13 19:35 http://gorichka.bg/reporteen-kani-tijnejdzh-rite-da-pravyat-kino/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване