07/20/10 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Защо руските комунисти обявиха Медведев за предател

Руски комунисти честват Ленин. Снимка: бнкоми

Миналата седмица Генадий Зюганов, който оглавява Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ), подложи на разгромна критика външнополитическия курс на президента Медведев. Сам по себе си епизодът не е нещо любопитно - комунистите винаги са недоволни от действията на властта. Новината бе, че Зюганов в твърде остра форма атакува именно президента - така скъса негласния договор за лоялност лично към Медведев като автор на проекта за модернизация и лидер, включил в дневния ред въпроса за смекчаване на партийното и изборното законодателство.

Повод за демарша на Зюганов бе изказването на Медведев пред руски посланици, в което държавният глава представи новите принципи на руската дипломация. Зюганов се подразни по-специално от факта, че за основен външнополитически приоритет бяха обявени отношенията със САЩ и Европа, а на държавите от ОНД бе отредено почетното трето място. Тази рокада бе изтълкувана като “тиха революция” в руската дипломация, след която се очаква да последват административни решения.

Зюганов обаче не прояви интерес към “кадровата политика” на президента, нито пък към смяната на приоритетите сама по себе си. Той атакува Медведев заради “проамериканската” му политика, и то в доста остра форма - използва изрази като “предателство на националните интереси”, “Русия се огъва пред САЩ” и др. В съдържателен план Зюганов отправи към президента стандартния комплект от упреци, тиражирани в медиите: от подкрепата на санкциите спрямо Иран, “газовата война” с Беларус, покупката на американски боинги и свалянето на забраната за внос на американско пилешко до “шпионския скандал” и обиколката на държавния секретар Хилари Клинтън в Източна Европа и Кавказ.

Изреждайки тези факти, Зюганов изразява възмущение от готовността на Медведев да се примири с “ощетяването на руските национални интереси” и обяснява тая политика, “унизителна” и “разрушителна” за страната, с това, че “по своя класов състав днешната власт в Русия е компаньонка на световния олигархически капитал”. Лидерът на комунистите прокарва паралел между външнополитическите линии на Медведев и Горбачов и припомня, че “безкрайните отстъпки на Горбачов предизвикаха разпадането на Съветския съюз”. Стилът на изявлението, направено от Зюганов, напомня в общи линии конфронтационната риторика от 90-те.

Същото впечатление прави публикуваното ден след това интервю на бившия командващ Черноморския флот (ЧФ) адмирал Владимир Комоедов, член на комунистическата фракция в Държавната дума. Военачалникът анализира днешното състояние на ЧФ и реформата в руските Въоръжени сили. С цифри и факти Комоедов показва колко е пагубна днешната военна политика, която фактически оставя страната беззащитна срещу евентуална агресия. И адресира своите упреци не само към министъра на отбраната и ръководството на Генщаба, но и към Дмитрий Медведев, който не съзирал ясно очертаната връзка между превъоръжаването на войските и собствената си идея за модернизация.

Всъщност Комоедов казва нещо съвсем очевидно: оръжието, военната техника и особено целия електронен пълнеж трябва да си ги правим сами. В противен случай всички усилия за производство на въоръжения ще бъдат напразни: “липсата на собствена елементна база ще позволи на евентуалния противник лесно да засече който и да било обект, натъпкан с електроника”.

Бившият командващ изразява и категорично несъгласие с намерението на Медведев да се откаже от ремонта на старата техника и да концентрира ресурсите в покупки и производство на нова. С оглед на днешното темпо в строежа на плавателни съдове, този подход в крайна сметка ще остави моряците без кораби, твърди Комоедов.
Нещата обаче дори не опират до разногласията по конкретни проблеми - важното е, че наред с конкретните мисли по тези сериозни въпроси бившият командващ отвреме навреме си позволява и персонални нападки. Обещава например, че “естествено ще дойде часът на разплатата и за Сердюков (руския министър на отбраната - б. р.), и за онези, които са го сложили там”.

В същата стилистика - като ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване