07/21/10 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

“Время новостей”: Казахстан дразни Русия с проекта “Набуко”

Казахстанският президент Нурсултан Назарбаев, изобразен от художник наивист. Снимка: еволюция.нет

Влязъл съвсем наскоро в митнически съюз с Москва, казахстанският президент Нурсултан Назарбаев май смята да се пазари за по-добри условия, при които да пласира своя газ. На среща с канцлера на Германия Ангела Меркел в Астана той изненадващо разкритикува Евросъюза, задето бездействал и не движел проекта “Набуко”.  “Казахстан никога не е бил против “Набуко”. Целият въпрос е, че Евросъюзът, освен приказки (не искам да звучи като критика от моя страна, но това е факт), не прави нищо за осъществяване на проекта”, заяви Назарбаев на обща пресконференция с Меркел.

Както знаем, проектът “Набуко” предвижда изграждане на газопровод от Турция към Австрия, замислен като маршрут за доставки на каспийски газ в Европа, който да заобикаля Русия. Досега обаче Казахстан не бе разглеждан сериозно като източник за запълване на тръбата. Участниците в проекта виждат като свои основни мишени в Каспийския регион Азербайджан и Туркменистан, но още не са успели да постигнат споразумение с тях.

Това впрочем не попречи на казахстанския лидер да обрисува условията за включване на страната му в антируския проект. “За да участва Казахстан в “Набуко”, са необходими най-малко две неща: или да се прокара газопровод по каспийското дъно през Кавказ към Черно море, може и по-нататък, или да се построи завод за втечняване на газ на нашия бряг на Каспийско море. Нищо не се прави нито по единия, нито по другия въпрос - само приказки”, подчерта Назарбаев. Той отбеляза, че по негови данни Туркменистан също не вижда как ще бъде решен проблемът с транспортирането на газа през Каспийско море, и добави: “Европейският съюз би могъл по-активно да работи по въпроса заедно с нас”.

Не се знае президентът на Казахстан да е правел напоследък резки действия, способни да подразнят Русия. Странно защо точно сега се е престрашил да предприеме този чудноват демарш. Възможностите на страната му за добив на природен газ са ограничени, а перспективите за растеж зависят главно от попътния петролен газ и разработването на находищата в каспийския шелф съвместно с Русия.

През първото шестмесечие в Казахстан бяха добити едва 18,6 милиарда куб. м газ (с 5,5 на сто повече спрямо същия период на миналата година). Природният газ обаче е под половината от общия обем (само 9,1 милиарда кубика) и се добива предимно от находището “Карачаганак” близо до границата с руската Оренбургска област.

Газът от “Карачаганак”, съдържащ много примеси, изцяло се доставя в Оренбургския газопреработвателен завод на “Газпром”, а след пречистването му се продава и отива в портфейла на “Газпром експорт”, както предвижда дългосрочният договор, подписан през 2007 г. за 15 години напред. Продавач е съвместното предприятие на паритетни начала, създадено от “Газпром” и “Казмунайгаз”, а то купува суровината от международния консорциум Кей Пи Оу, разработващ “Карачаганак”.

Договорът включва формула за отчитане на ценовите колебания в Европа, но Астана отдавна се опитва да получи правото самостоятелно да изнася поне част от газа на пазари извън Русия. По едно време “Казросгаз” дори се занимаваше с маркетинг на газ в кавказкия регион - в Грузия, но после “Газпром експорт” измести компанията от съответните договори.

Приказките на казахстанския президент за “Набуко” може би са поредният опит да сондира реакцията на Москва с оглед да организира транзит на газ за Европа, вместо да го продава на руския концерн. Още повече че механизмите на Митническия съюз и единното икономическо пространство се развиват и е напълно възможно след време Астана да настоява нейният газ да бъде допускан в транзитната система на “Газпром” при недискриминационни условия.

Става дума главно за допълнителния обем попътен петролен газ - ППГ, извличан заедно с петрола (добивът на петрол в Казахстан интензивно расте). Очаква се количеството ППГ, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване