07/26/10 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

В десетката: Кошмар пред 6-о РПУ

На два метра от тетрадката. Снимка: Нервната акула

Отварям пресата и какво да видя: МВР ще се отчита за извършеното през последната година. И ще се реформира. И не знам си какви още алабалистики и пластики.

Това не би ми вдигнало кръвното до около 300 на 250, ако то вече не беше вдигнато почти до тавана на човешките възможности пред 6то Районно Полицейско Управление в София, където за една бройка можеше да се случи трагедия като в Индиго или Дуйсбург поради престъпната немарливост на служителите на въпросната институция…

Какво точно се случи днес, в края на юли, 2010та, време, в което хардуера и софтуера са по-интелигентни от около 73% от земното население и често по света облекчават живота на хората и работата на администрацията?

Решавам, че е време да подам заявление, пръстови отпечатъци и образ за нови лични документи в 6то районно, тъй като не знам защо съм преценила, че в края на юли повечето хора почиват и лудницата няма да е толкова голяма. Освен това познати ми казаха, че има съвременна система с номерца, така че да отидеш горе-долу в час и ден, когато ти се пада ред за подаване на документи.

Отивам аз в 7.30, с идеята да се наредя на опашка за номерче, тъй като официално РПУ-то работи от 8.30 и никъде официално не е казано, че колелото с редене/записване/редене/номерче започва да се върти около 2 часа след полунощ. Заварвам огромно, и наистина имам предвид огромно стълпотворение пред управлението, царящ хаос и кал, дълбока поне 5 сантиметра.

На стълбите е застанала жена, която чете от листче номера и имена, така и не разбрах за какво точно, най-вероятно викаше хора за изготвяне на лични документи, над нея застанали униформени полицаи, които седят и гледат тълпата отгоре. Попитах най-близката опашка за какво точно се редят, и получих отговор, че е за номерче. Тъкмо се наредих, и ми казаха, че първо трябва да се запиша в тетрадката. След упътвания със сочене се запътих, проправяйки си път през гъстата тълпа към отсрещния край на това, което някога е било градинка и попитах други граждани имат ли представа къде е въпросната тетрадка. Показаха ми водовъртеж от хора точно насред най-голямата кал.

В средата на група от около 60 човека гражданин или служител на районното, не униформен, така и не се разбра какъв (може би представител на самоорганизиралата се опашка?) държеше опърпана тетрадка малък формат, на линийки, в която без ред различни хора си записваха името. Почаках около 20 минути, в кал до глезените, за да се запиша, но така и не успях изобщо да стигна дори на 2 метра от властелина на бумагата.

Полицаите наблюдават безучастно блъсканицата. Снимка: Нервната акула

И тогава дойде гадната и страшна част. В един момент разни бабаити предредиха възрастни жени, по-млади жени и културни граждани, от което тълпата побесня, хората започнаха да се блъскат, да напират към центъра, едни тръгнаха да се измъкват, повече бутаха отзад, няколко човека се развикаха с молба за помощ към униформените, които продължаваха да гледат с безразличие от стълбите. Никой не си мръдна пръста, даже един без униформа се развика на тълпата да млъква и се опита да се пошегува, че щял да взимо по левче, така и не разбрах за какво. Грозно.

Аз се измъкнах бързо, тъй като съм попадала през 80те в тълпа, в която имаше премазани (щях да пиша за това днес, но ще оставя за по-нататък), но хората продължиха да се натискат и блъскат, да се пързалят в калта, една дама даже грабна тетрадката  и тръгна да бяга. Често казано, ...

Публикувана на 07/26/10 21:40 http://e-vestnik.bg/9603/v-desetkata-koshmar-pred-6-o-rpu/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване