08/08/10 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Поляците обикват тевтонските рицари заради туризма

Асошиейтед прес

Възстановка на Грюнвалдската битка. Снимка: поландфорол

Тевтонските рицари отдавана са обект на омраза в Полша, където през средновековието тези древни германски воини са нахлували, за за принуждават с огън и меч езичниците да се покръстят. Много хора тук смятат тевтонските рицари за ранно превъплъщение на Германия, която неведнъж е нападала Полша - за последен път през Втората световна война.

Но сега един полски град загърбва цялата си омраза и почита паметта на тевтонските рицари в опит да подчертае богатата история на този някога управляван от германци град и да стимулира туризма в регион, който все още има какво да наваксва, за да настигне Западна Европа икономически.

На пищна церемония в неделя, която привлече стотици хора, римокатолически свещеници осветиха новооткритите останки на трима от водачите на ордена от 14-и 15-и век - наричани “висши магистри” - с литургия в градската катедрала “Св. Йоан Богослов”.

Катедралата е част от масивна крепост, изградена с червени тухли, която някога е била база на спечелилите си печална слава рицарски нападения, а днес с внушителното си присъствие напомня на 40-хилядното население на града за неговото германско минало. “Тази историята принадлежи на града”, каза Войчех Верик, който води кампания за популяризиране на Квидзин. “Това е един много добър продукт от гледна точка на историята и на туристите.”

Церемонията беше отслужена от свещеници и представители на съвременния Тевтонски орден, който днес съществува като религиозен орден в Австрия и в други шест европейски страни и е посветил усилията си на помощта за бедните, възрастните и сираците, и на образователни и религиозни дейности.

Службата беше ръководена от пастор Бруно Платер, който носи титлата “Висш магистър на Тевтонския орден”. За част от церемонията той бе облечен в отличителното за ордена бяло наметало с черен кръст. “Гледайки тази величествена катедрала, която нашият орден е построил през 13-и век, ние усещаме силна връзка с това място и черпим сили от него”, каза Платер.

Квидзин някога е бил немски град на име Мариенвердер и една от ключовите крепости на кръстоносците през средновековието. Градът остана в границите на Полша през 1945 година, когато след поражението на Хитлер Германия бе принудена да отстъпи част от територията си на източната си съседка, на която причини шест години окупация и смърт.

Верик твърди, че в града има хора, които не одобряват почитането на тевтонските рицари, и настоява, че такива чувства нямат място в Европейския съюз. Много от местните хора се чувстват горди, че техният исторически град може да се похвали с нещо ново.

“Ние сме щастливи, че нещо толкова значително бе намерено тук, и че ще има нещо интересно в нашата катедрала”, каза Януш Урбанович, 64-годишен пенсиониран дърводелец. “Ние знаем, че това е катедралата на тевтонските рицари и че това е била Прусия преди войната. Но ние се радваме, че тези исторически открития бяха направени и че ще доведат повече туристи.”

По време на церемонията Платер благослови три затворени дъбови ковчега с останките на висшите магистри, поставени под стъкления под на криптата на катедралата. Техните скелети били открити при археологически разкопки в криптата през 2007 година и идентифицирани чрез ДНК и други методи.

“Квидзин е единственото място, където са открити останки от висши магистри”, каза Платер за АП. “Те имат много голяма историческа и археологическа стойност.” Изложени са и пластмасови копия, показващи мъжете така, както се предполага, че са изглеждали - с дълги бели коси и бради и цветни роби, изработени въз основа на стенописи в катедралата от 16-и век, каза Богумил Вишневски, местен археолог.

Според резултатите от извършените анализи, останките принадлежат на Вернер фон Орселн, водач на рицарите от 1324 г. до 1330 г.; Лудолф Кьоних фон Ватцау, които е управлявал ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване