08/10/10 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Русия - утрешната полиция като снощната милиция

в. Новая газета

В руската блогосфера вече наричат милицията “пилиция”

Нека засега обсъдим в режима на блиц анализ онова, което бие на очи, защото законопроектът бе поставен на всенародно обсъждане едва в събота и експертите просто не успяха детайлно да се запознаят с него. От публикувания текст (www.zakonoproekt2010.ru) може да се направи извод: следствието престава да бъде функция на милицията (тоест полицията или “пилицията”, както пишат блогърите); все пак очевидно ще бъде създаден обединен следствен комитет, а за полицията ще остане само дознанието по дребни криминални дела. Това наистина съществено съкращава корупционния параметър в работата на МВР, но не е опасно за конкретните сътрудници, които плавно ще изтекат в руското ФБР. При това съвсем не е ясно защо на полицията все пак са оставили възможността (макар и с уговорки) “да пречат на бизнеса” в данъчните престъпления (чл. 12, т. 36-37). Това компенсация за отнетото ли е?

Ние разбираме, че това е първият законопроект, който преминава през обществена експертиза в режим онлайн. Но не разбираме кой и как ще обработва всички народни поправки, кои от тях ще бъдат (и ще бъдат ли?) приети и по какъв принцип ще става това. Екпертната общност бе изолирана от подготовката на закона и той бе съчиняван от самите подлежащи на реформа. И сега вместо екстракт от делови предложения ще получим тонове празнословие, в които могат да потънат добрите идеи. По форма това е обществена експертиза, а по същност - неизвестно какво. Ще разберем, когато видим какви “народни” поправки ще бъдат приети…

Ние разбираме, че новият закон е написан въз основа на стария; новото в него се свежда главно до промяна на местата на събираемите. Ако в предишния вариант първата задача на милицията беше “осигуряването на сигурността на личността”, то сега това е “предотвратяване на престъпления и административни нарушения”. От една страна - правилно преместване в посока превенция на престъпността, но от друга - интересите на личността се изпаряват по принцип зад формулировката, прикриваща “държавните интереси. Впрочем методиката за “предотвратяване” ние вече я усвоихме в поправките, разширяващи функциите на Федералната служба за сигурност.

По този въпрос експертите, които правеха плахи опити да обсъждат реформите в милицията, се изказваха еднозначно: докато главната задача на МВР не стане защитата на правата на гражданите (включително, но не само правото на живот и здраве, което означава сигурност), ще остават безплодни каквито и да било хуманитарни призиви за промяна на репресивния характер на правоохранителната система. Всъщност това е и разковничето на проблема.

Проектът е пълен с благи пожелания, от които трябва да се ръководи сътрудникът на полицията като от кодекс за поведение на благородни девици. Той трябва да се извинява, да се представя, да предупреждава и да предоставя. . . Но как, при какви условия трябва да прави това сътрудникът решава сам; а за това какви санкции трябва да настъпят, ако полицаят се окаже нехуманен и зъл човек, за това няма нито дума.

Списъкът на нещата, които полицаят има право/няма право да върши, е толкова размит, а това даже и допуска пътища за отклоняване от закона. Например сътрудникът има всички основания да не показва документи или да не предупреждава за употреба на сила, ако това е “неуместно или невъзможно”. Тоест степента на неуместност и невъзможност определя самият сътрудник на полицията, както например и основанията за проверка на документите, задържане на гражданин в продължение на един час на мястото, където е спрян, оглед на личните му вещи и безпрепятствено (внимание!) проникване на само в служебни помещения, но и в жилищата на гражданите… Така е и написано: “При наличието на достатъчни основания да се смята”…

Това е някаква правна измишльотина под названието “Презумпция ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване