08/12/10 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Русия - повърхностна промяна и неизпълнени обещания

Владимир Путин. Снимка: сайт на премиера на РФ

Преди десет години гордостта на Руския Северен флот – подводницата „Курск”, потъна в Баренцово море, като загинаха всички на борда. Шокиран от трагедията, която показа деградацията постсъветска Русия, новият президент Владимир Путин даде публично обещание – да реформира не само въоръжените сили, но и самата страна.

Десет години по-късно Путин, който сега е премиер, отново е начело на нация, която е в криза. Горски пожари убиха 52-ма души, унищожиха над 1200 жилищни постройки и изпепелиха хиляди хектари гори.

Справянето с двете кризи на Путин не можеше да бъде по-различно. През 2000 година – непохватно и неподходящо. Той се върна от почивка твърде късно и отказа предложенията за международна помощ, въпреки че Русия не разполагаше с необходимата спасителна екипировка. Тази година Путин беше уверен, втурна се в района на пожарите, порица властите и обеща да възстанови унищожените домове преди началото на зимата.

Русия също изглежда като различна страна. Отминало е усещането на упадък, толкова очевидно в края на президентството на Борис Елцин. Увеличаващите се цени на енергийните ресурси увеличиха приходите в руската икономика. Средните заплати също се повишиха десет пъти.

Но вгледайте се по-внимателно и ще видите, че трансформацията е повърхностна. Русия все още страна с погрешно управление, небрежно отношение към сигурността и разбита инфраструктура.

Инструментите, които Путин използва, за да реформира Русия, бяха безмилостна централизация и управление на диктата на Кремъл. Трябва да се признае, това спря разделянето на Русия и овладя хаоса от ерата на Елцин. Но системата „като при цар” не е адекватен механизъм за управлението на страна с размерите на Русия.

Пожарите извадиха на бял свят недостатъците. Когато местната власт остава в ръцете на неефективни и корумпирани бюрократи, простите мерки за сигурност, като функциониращи горски правила или адекватни спасителни служби, са оставени да атрофират. Много време е нужно, за да може ресурсите, изпратени от Москва да достигнат своето местоназначение.

Това, което е нужно, за да приключи реформата на Русия е по-плуралистична култура. Изпълнителната власт трябва да бъдат критично следена от парламента и медиите. До момента Путин систематично отслабва тези опори на модерната държава.

Руските лидери говорят ентусиазирано за модернизирането на страната. Но това трябва да включва всичко – инфраструктура, политическа култура и управление, не само модернизирането на някои сектори на икономиката. Докато не бъде научен този урок, Путин все още няма да е изпълнил своето обещание от 2000 година.

По Агенция Фокус

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване