08/16/10 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Страх от нова продоволствена криза витае в света

Барак Обама във ферма за органични продукти в щата Айова. Снимка: Белия дом

За пореден път са плъзнали страхове в света на хранителните продукти. От началото на юни цената на пшеницата скочи с плашещите 50 % и според данни на банковата група HSBC това е най-силното увеличение за последните 30 години. Сушата в Русия, Украйна и Казахстан, на които се падат 26 % от световния износ на пшеница, предизвиква опасения от евентуални сривове в доставките, а и от прекалено силно поскъпване. Руското правителство усложни допълнително ситуацията, като въведе от средата на август забрана върху износа на пшеница.

Рязкото повишение на цените съживява ужасно “дежа вю”, при което светът се връща към непоносими цени на селскостопанските продукти и гладни бунтове, чиито свидетели бяхме през 2007-2008 година. И от това ще пострадат не само бедните, но освен това ще бъде засегнато и възстановяването от Голямата депресия, чиито темпове и без това не предизвикват възторг.

Въпросът е в това, че продоволствената криза на практика така и не приключи. Макар цените на хранителните продукти да се понижиха в сравнение с пиковите показатели преди две години, те остават на по-високо равнище в сравнение с отчетеното преди големия скок на цените дори и след щетите, които Голямата депресия причини на икономическия растеж, на доходите и търговията.

Днешните опасения, свързани с пшеницата, са само един от най-новите сигнали за това, което може да се превърне в едно от най-сериозните предизвикателства, с които ще се сблъска глобалната икономика през идните 20 години. Става дума за борбата за това, с което да се изхрани светът. Ние страдаме от последиците от три десетилетия на пренебрежително отношение към земеделието, през които този сектор бе на “гладна диета”, когато става дума за ресурси и технологии, необходими му, за да не изостава от нарастващото световно търсене.

И макар да има глобален консенсус, че трябва да се направи втора “зелена революция”, на практика ние сме едва в началото на продължителен и скъпо струващ процес на възстановяване на световните фермерски стопанства. Това означава, че най-вероятно ние ще станем свидетели през следващото десетилетие на повишение на цените на хранителните продукти, а също и на запазването на опасния риск от ценови колебания, подобни на отчитаните в момента при котировките на пшеницата.

Да започнем обаче с главното. Означават ли устремилите се нагоре цени на пшеницата, че ни чака повторение на продоволствената криза 2007-2008 година? Засега анализаторите на суровинните стоки твърдят, че по-скоро това няма да стане. Запасите от пшеница са достатъчно големи (особено, ако се сравнят с периода 2007-2008 година), а реколтата от тази година на такива големи производители като САЩ, се очаква да бъде силна. Затова положението с доставките - за разлика от 2007-2008 година - не е толкова лошо и това означава, че цената на пшеницата в крайна сметка ще бъде реална.

Само че хранителните продукти се отличават от другите стоки на световните пазари. Те предизвикват много повече емоции. Нито една страна не иска да остане без продоволствие или да види как заради главоломно повишаващите се цени хората обедняват и започна да страдат от недохранване. Това може да доведе до безредици и смяна на правителства. Затова износителите и вносителите на зърнени култури могат да приложат крайни мерки, ако преценят, че ни чака дефицит или запазване на растежа на цените. Тези мерки включват трупане на запаси, панически изкупувания и ограничения на износа.

С други думи реакцията на играчите на пазара може да породи криза, когато няма никакви обективни предпоставки за възникването й. Ето какво посочва по този повод HSBC: “Въпреки че кризата с пшеницата в Русия, а същи и други неблагоприятни фактори на местно равнище сами по себе си са недостатъчни, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване