08/22/10 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Баку и Анкара срещу Ереван и Москва с военна база

в. Независимая газета

Президентите Медведев и Саркисян в Ереван. Снимка: сайт на президента на РФ

В Азербайджан може да бъде разположена турска военна база. Очаква се обектът да бъде изграден в Нахичеванската автономна република - ексклав, притиснат между Армения и Турция, съобщиха в сряда и четвъртък редица медии в Баку.

Темата била обсъдена при неотдавнашното посещение на турския президент Абдуллах Гюл в азербайджанската столица. Ако бъде осъществен, този сценарий ще може да се разглежда като ответна мярка на Баку и Анкара срещу новия договор между Москва и Ереван, удължил до 2044 г. срока за пребиваване на руската военна база в Армения и разширил нейните функции, тъй че да гарантира и сигурността на държавата домакин.

Отношенията между Баку и Анкара бяха определени от покойния азербайджански лидер Гейдар Алиев с формулата “Две държави, една нация”. Връзките им са толкова тесни, че остава само да се запитаме: защо в Азербайджан, след като е в режим “невъзобновяване на огъня” с Армения, все още няма турска военна база? Или защо едва сега се заговори активно по въпроса?

И да потърсим отговора в плоскостта на предположението, че Баку очаква от Москва ефикасни действия за разрешаване на конфликта в Нагорни Карабах. Сиреч, надеждата Москва да упражни въздействие върху своя стратегически съюзник - Ереван, и да съдейства за възстановяване на териториалната цялост е възпирала Азербайджан да засили открито своя протурски или друг някакъв вектор.

Според Баку обаче очакванията му са били твърде завишени. Независимо от срещите на високо равнище, от активизирането на Русия като участник в уреждането на конфликта и декларативната й готовност ситуацията да бъде решена “справедливо” в съкратени срокове, на практика нещата до момента изобщо не са мръднали. Затова Баку фактически посочи крайна граница за своите очаквания, след което явно ще предприеме други действия в опит да пречупи и обърне положението в своя полза.

Такава “граница” ще стане визитата на президента на Русия Дмитрий Медведев в Баку, насрочена през септември. Азербайджан живее в очакване: какво всъщност, какви нови предложения ще донесе руският лидер? През последните два дни Медведев гостува в Армения, където удължи действието на военния договор с Ереван от 25 на 49 години, а междувременно разшири и функциите на военната база в Гюмри. Гарантирала довчера интересите на Русия, според обновения договор тя ще е задължена да брани и сигурността на Армения съвместно с арменските въоръжени сили.

Според азербайджански аналитици, с новия договор Москва укрепва геополитическото си присъствие в Южен Кавказ и същевременно предупреждава Баку изобщо да не помисля за силово решаване на карабахския конфликт. Те изтъкват също, че новият арменско-руски военен договор не би могло да е някакъв “наложен от обстоятелствата отговор на Москва и Ереван срещу подписаното неотдавна в Баку по време на споменатата визита на Абдуллах Гюл споразумение за стратегическо партньорство и взаимопомощ между Турция и Азербайджан - арменско-руският договор е бил планиран отдавна, а ние само обновихме стария”.

Така всъщност повтарят оценката на самия турски държавен глава, заявил пред журналисти след завръщането си в Анкара, че договорът от Баку не е насочен срещу трета страна, че “отдавна сме стратегически партньори с Азербайджан и решихме да обновим документа от 1994 г.”, а в текста няма никакви принципно нови моменти. Президентът на Турция също призова обновеният договор да не бъде смятан за отговор на руско-арменското военно споразумение: “Време е всички да загърбим представите от студената война (…) Турция и Русия са приятелски държави и ние не си съперничим. Турция се надява, че с помощта на Русия и другите съпредседатели на Минската група на ОССЕ карабахският проблем ще може да бъде решен в най-кратки срокове”.

При все това повечето експерти от региона смятат, че в непубликувания турско-азербайджански ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване