08/10/11 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Медведев предизборно заплашва Грузия с военна база в Абхазия

Дмитрий Медведев на военен полигон. Снимка: официален сайт

Президентът на Русия Дмитрий Медведев “прави предизборен ход с военна база”, пише руският в. “РБК дейли”. Медведев внесе за ратификация в Държавната дума споразумения с Абхазия и Южна Осетия за разполагане на руска военна база на абхазка територия, посочва печатът. Високопоставен източник от Кремъл потвърдил пред “РБК дейли”, че датата не е била избрана случайно. Точно преди три години руските военни се намесиха в конфликта на Грузия с Южна Осетия, напомня вестникът.

Тези дни Медведев бе настоял също грузинският лидер Михаил Саакашвили да бъде изправен пред международен трибунал. Това може би сочи, че новата конфронтация с Грузия представлява обмислена от Кремъл предизборна стъпка, предполага всекидневникът. В годината преди президентските избори във федерацията “е необходимо да бъдат показани известни резултати”, включително “конкретен резултат - Русия се е укрепила на тези територии, а сега е създала и свои бази там. Това е някакъв предизборен ход”, заявява руски експерт, цитиран в статията.

В Абхазия и Южна Осетия всъщност вече са разположени руски сили, останали след войната през август 2008 г., посочва изданието. Според негов източник от руското министерство за отбраната, в двете отцепнически грузински републики са останали по 4800 руски военнослужещи, а след година Генералният щаб в Москва е решила да ограничи броя им до 1700 във всяка база.

Няма достоверна статистика за военната техника; знае се само, че Русия вече доставя там танкове Т-90 и зенитно-ракетни комплекси. Според източника от министерството, федерацията няма да плаща арендни вноски на Абхазия и Южна Осетия - ще им предостави вместо тях военнотехническо сътрудничество, военна техника и боеприпаси на безвъзмездна основа и ще обучава техни военни кадри. Ратификацията на споразуменията в руския парламент е твърде важна за руските военноморски сили, изтъкнал събеседникът на “РБК дейли”. “След това кораби от Черноморския флот ще могат на легитимна основа да се отбиват и да “паркират” на абхазкото крайбрежие”, обяснява той.

Споразуменията за руските бази бяха сключени още преди година. Остава двете камари на руския парламент да ги ратифицират; това безспорно е само въпрос на време, пише “Новие известия”. Според експерти, тези споразумения са станали гарант на стабилността в региона и са били по-резултатни от разположения там по-рано руски миротворчески контингент, отбелязва вестникът.

Руските бази в Абхазия и Южна Осетия не бива да се сравняват с военните контингенти на Русия в други държави като Армения или Беларус. В случай на реална заплаха Ереван и Минск биха могли да изправят срещу нея собствени войски, а сигурността на Абхазия и Южна Осетия ще зависи изцяло от руската военна мощ, изтъква всекидневникът. Цитиран в него руски политолог обаче не е съгласен с позитивните оценки за очакваната ратификация на споразуменията. “Всичко това е част от пропагандна кампания. Това е опит да се затвърди и узакони териториалната анексия, непризната почти от никого в света”, заявява той пред “Новие известия”.

Седма руска военна база в Абхазия и Четвърта - в Южна Осетия, са структурни подразделения на федералния Южен военен окръг. Броят на личния състав е 3500 души във всяка база - това са бригади от по три батальона, снабдени с модерна техника, информира “Росийская газета”. Официозът изброява разположени там оръжейни системи и подчертава “множеството допирни точки” във военното сътрудничество на Москва с Цхинвали и Сухуми, по-специално “съвместния контрол над въздушното пространство”.

Двете бази “може с пълно основание да бъдат смятани за миротворчески. Основната им задача не е да осигуряват руското надмощие над цял Кавказ и Закавказието, а да възпират евентуални агресивни стремежи срещу Абхазия и Южна Осетия и да гарантират защита на руските граждани, каквито има доста в тези републики”, заявява “Росийская газета”.

Междувременно “Москва подаде иск срещу Тбилиси в Международния наказателен съд”, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване