08/31/10 22:48
(http://e-vestnik.bg/)

Безкомпромисният Сарко, който гони циганите

Френският президент Саркози и съпругата му Карла Бруни - Саркози пред Триумфална арка в Париж. Снимка: ЕПА/БТА

След триседмична почивка в семейната вила на съпругата му на френското Средиземноморие, президентът Никола Саркози се върна на работа, в очакване на може би най-напрегнатата есен от своето президентство. Президентът, чиято популярност е доста ниска - социологическо проучване тази седмица показа, че 62 процента от французите не искат той да се кандидатира за нов мандат на изборите през 2012 г. - е изправен пред четири източника на неприятности в идните седмици: пенсионната реформа; бюджетът; законът за гражданството и експулсирането на роми (цигани); и продължаващият политически скандал, свързан с наследницата на козметичната империя “Л’Ореал” Лилиан Бетанкур. От това как Саркози се справи с тях ще зависи как ще завърши президентския си мандат.

Първите два ще подложат на проверка решимостта на Саркози за реформи. На 7 септември парламентът ще започне да обсъжда неговото предложение за вдигане на законовата възраст за пенсиониране във Франция от 60 на 62 години. Планът може да не изглежда революционен. Той обаче разрушава скъпия на французите модел на прогресивно намаляване на времето, което хората прекарват в работа. Профсъюзите са гневни и планират поредица от стачки, започващи на същата дата. Опозиционната Социалистическа партия също е против. Но под зоркия поглед на агенциите за кредитен рейтинг, които искат да видят доказателство за волята на Франция да контролира държавните финанси, Саркози не може да си позволи да отстъпва.  По същата причина президентът има нужда бюджетът за 2011 г., който трябва да бъде готов в края на септември, да вдъхва доверие. Той обещава да намали бюджетния дефицит на Франция от 8 процента от БВП тази година на 6 процента догодина. Но мнозина се съмняват в способността на правителството да постигне тази цел. Миналата седмица то понижи прогнозата за растежа за 2011 г. от 2,5 на 2 процента - число, което много анализатори смятат за оптимистично. В сравнение със силно орязания бюджет на Великобритания френските планове изглеждат плахи. Но обещанието на правителството да окастри разходите и да сложи край на освобождаването от данъци, оценявано на 10 милиарда евро (12,7 милиарда долара), все пак ще предизвика силна съпротива на фона на съкращаването на бюджета за полицията, образованието и болниците.

Необходимо е Саркози да заеме твърда позиция и на двата фронта, ако иска да възстанови доверието в себе си. Все пак той е склонен да залита към популизъм и то не само по икономическите въпроси. Достатъчно е да погледнем начина, по който флиртува с крайната десница в сферата на имиграцията и гражданството това лято.
За първи път тази тема излезе на повърхността през юли след бунтове в предградията на алпийския френски град Гренобъл, при които младежи стреляха срещу полицията. Саркози реагира, като обвини “недостатъчно контролираната имиграция” и като обяви, че на всеки “с чужд произход”, който умишлено застраши живота на полицай, ще бъде отнето френското гражданство. Той обяви, че ще бъдат предприети сурови мерки срещу незаконните ромски лагери и ще бъдат експулсирани нелегалните ромски имигранти. Това предизвика откъслечни бунтове на роми в селско градче, след като полицията застреля пътник, който нападнал контролен пункт.

Никола Саркози. Снимка: официален сайт

Оттогава според вътрешния министър Брис Ортфьо властите са разтурили 88 от неколкостотинте незаконни лагера във Франция и са депортирали 850 роми, главно за Румъния и България. Правителството казва, че повечето от тях са напуснали “доброволно”, след като са получили по 300 евро помощ за изселване; но все пак онези, които откажат, биват изгонвани. От септември властите ще вземат отпечатъци от пръсти от депортираните, на което те ...

Публикувана на 08/31/10 22:48 http://e-vestnik.bg/9873/bezkompromisniyat-sarko/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване