09/17/10 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Какво поделиха Русия и Норвегия в северните акватории

Дмитрий Медведев и премиерът на Норвегия Йенс Столтенберг. Снимка: официален сайт

Окончателно бе сложена точка в над 40-годишния териториален спор между Русия и Норвегия. В тържествена обстановка, в присъствието на руския президент и норвежкия премиер бе подписан договор за разграничаване на акваториите в Баренцово море и Северния ледовит океан. Морското пространство бе поделено на две, пише московското издание “Новие известия”. Договорът, подписан в руското пристанище Мурманск, “няма да удари рибарите”, уверил според “Комсомолская правда” руският лидер Дмитрий Медведев. Механизмът за определяне на квотите за улов на риба ще остане същият.

Същевременно Русия и Норвегия ще могат най-сетне да започнат експлоатацията на минералните ресурси от морския шелф в региона. Преди да бъде подписан договорът, двете страни бяха с вързани ръце. Вече има решение, че газовите и петролни находища, през които ще минава границата, ще бъдат разработвани от Русия и от Норвегия само съвместно, като единно цяло, допълва “Комсомолская правда”.

Интересът към подялбата на т. нар. сива зона в Баренцево море е напълно разбираем, тъй като според руския министър на природните ресурси Юрий Трутнев местните запаси от суровини представляват 25 на сто от резервите на целия световен шелф. Договорено е “сивата зона” с площ 175 хиляди кв. км, да бъде разделена на две равностойни части, пише “Росийская газета”, цитирайки норвежкия премиер Йенс Столтенберг. Предварителните проучвания ще продължат около 7 години, а първите добиви от региона ще бъдат получени едва след 12 до 15 години, отбеляза Трутнев.

“Най-важното е, че бе решен въпрос, останал отворен десетилетия наред. Това дава възможност да градим отношенията си в по-конструктивен план”, заяви Медведев. Столтенберг изтъкна сред предимствата на подписания документ, че в него са използвани всички принципи на международното право и той може да стане пример за решаване на подобни конфликти в други части от света.

Руското ръководство обаче се тревожи от интереса към Арктика, който проявява НАТО. Президентът Медведев е убеден, че присъствието на военния блок в този регион е напълно излишно, отбелязва всекидневникът. “Русия гледа с напрежение на тази активност. Това е зона на икономическо сътрудничество и присъствието на военния фактор буди допълнителни въпроси”, заяви Медведев в Мурманск.

Двамата лидери изразиха различни позиции по въпроса, посочва “Время новостей”. По думите на Медведев, Арктика е “онази част от общите ни богатства, която, строго погледнато, няма връзка с военните задачи”. “Бихме желали зоната на арктическото сътрудничество да е мирна”, добави той. Столтенберг обаче припомни, че дори по време на Студената война членството на Норвегия в Северноатлантическия алианс не й пречело да сътрудничи със Съветския съюз.

“Новината веднага стана сензация”, пише за руско-норвежкия договор “Комерсант”. Вестникът цитира Медведев, според когото документът ще повлияе върху ситуацията в региона, ще подобри взаимодействието между арктическите държави, ще заздрави потенциала за сътрудничество в енергийната област. “Не липсваше патос” и в коментарите на норвежкия премиер, неведнъж нарекъл вчерашния ден исторически, а подписания договор “важен”, “добър” и “предсказуем”, отбелязва вестникът.

Документът прекратява 30-годишния мораториум върху разработката на горивни находища в спорния досега район, но експертите дават различни оценки за перспективите в тази насока. Сивата зона в Баренцево море е слабо проучена, но според прогнозите тя съдържа горива в размер на 10-12 милиарда барела петролен еквивалент, подчертава руски специалист, цитиран в “Комерсант”. Друг обаче твърди, че в наши дни представлява интерес единствено арктическият петрол, тъй като добивът на газ в Северния ледовит океан излиза прекалено скъпо.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване