09/28/10 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Айн Ранд - метафизика, икономика, политика, секс

Корицата на книгата “Айн Ранд и светът, който създаде”

Журналистката Ан Хелър е авторка на скандалната биография „Айн Ранд и светът, който създаде” (изд. „Ера”). За да я напише, Хелър използва неизследвани архиви в Русия, новооткрити писма и магнетофонни записи и осъществява над 50 интервюта, включително с дългогодишния любовник на Ранд. Записите документират епизоди от живота й, които тя по-късно отрича, а Хелър не ги премълчава, след като й отказват достъп до архива на института „Айн Ранд”. Направен е анализ и на книгите на Айн Ранд, повечето от които вече излязоха у нас с клеймото на издателство „Изток-Запад”. Последната – „Химн” бе придружена от компактдиск, на който е записан целият текст, прочетен от Татяна Лолова.

Галантна, целеустремена, бляскава, непреклонна, жестока, талантлива и безкрайно саморазрушителна – Айн Ранд е една от най-значимите и влиятелни жени на 20 век. Самата Ранд описва творбите си като капиталистическа пропаганда, а художествената й формула се свежда до пет елемента: метафизика, морал, икономика, политика и секс. Нейните произведения оказват влияние на три поколения читатели и определят икономическата политика на Белия дом по време на управлението на Рейгън, а и след това.

В книгата не е подминат  бракът на писателката с Франк О’Конър, изключително красив, но посредствен актьор, и дългогодишната й афера с два пъти по-младия от нея Натаниъл Брандън. Оказва се, че пасивният й съпруг вдъхновява физическия образ на персонажите в романите й, но никога не е удостоен да бъде герой в реалността. А след като известността й нараства, Ранд проявява особена склонност към красиви млади мъже. Предлагаме интервю с авторката, публикувано в сайта Атласфер.


Ан Хелър: Тя споделя общи качества с Фройд, Нютон и врага си Маркс



Ан Хелър. Снимка: Издателство “Ера”

- Как открихте Айн Ранд? Не сте я чели като тийнейджър както повечето й фенове…

- Не, не съм я чела като тийнейджър. В гимназията и колежа се интересувах от поетите и романистите на 19 век, например Елиът и Дикенс. Прочетох за първи път книги на Ранд преди 8 години и с изненада открих, че в някои отношения тя е като писател от 19 век: автор с епични истории за морал и социален конфликт, които осветляват централни проблеми на времето.

- Какво толкова у Ранд ви заинтригува, че прекарахте години в писане на книгата?

- Бях очарована от неукротимата й сила, смелост, гняв, абсолютната й сигурност, че е права.  Чудех се какво й е давало тази морална убеденост. Също това, че никога не говори за източника на идеите си и за творбите си със собствени думи – това наистина ме заинтригува изключително. Не вярвах, че единственият мислител, към който има дълг, е Аристотел, както тя понякога обичала да казва.

- Изглежда сте отделили доста време за проучване. Какво ви затрудни? Какви успехи постигнахте?

- Отне ми малко повече от 5 години да напиша „Айн Ранд и светът, който тя създаде”. По това време имаше само две книги за живота й: мемоар от протежето й Натаниъл Брандън и нещо средно между биография и мемоар от бившата жена на Натаниъл Барбара Брандън. Но и двамата използваха биографични детайли по спомени на Ранд, както ги е разказвала през 50-те и 60-те години. Мислех си, че Ранд заслужава всеобхватна, безпристрастна и изследователска биография от някой, който не я е познавал и няма скрити подбуди. Фактът, че за жената, чиито бестселъри оказват влияние на три поколения американци, включително и на политиците, не е писано от никой извън нейния кръг, е показателен за несериозността, с която са ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване