10/02/10 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Дилма Русеф - на крачка от властта

Дилма Русеф е от български произход. Снимка: официален сайт

Върнете се осем години назад, когато перспективата Луис Инасио Лула да Силва, лидер на лявата Партия на трудещите се, да стане президент на Бразилия, четвъртата най-неселена в света демократична страна, създаде паника на финансовите пазари. Сега Лула се готви да се оттегли след изкарани два мандата и бразилците изглежда ще изберат посочения от него приемник Дилма Русеф. Тя е с толкова леви убеждения, колкото и той. Но настроенията на пазарите едва ли ще са по-различни. За да подсили предизборната кампания, Лула дори отиде на борсата в Сао Пауло, за да приветства пускането на акции от националната петролна компания “Петробрас” на стойност 67 милиарда долара, за да се съберат средства за разработване на новите огромни петролни залежи в континенталния шелф.

Условията в Бразилия и нейната позиция в света бяха преобразени по време на президентството на Лула предимно към по-добро. Бедността спадна, а икономическият растеж се ускори. Бразилия се радва на непорочен кръг: растящото търсене в Азия на износ от нейните ферми и мини е балансирано от нарасналия вътрешен пазар, докато - отчасти заради по-добра социална политика - близо 20 милиона потребители минаха прага на бедността. Не е чудно, че чуждият бизнес се стича, а голяма група от бразилци с чуждо гражданство се разраства в чужбина.

Благодарение на осезателния си чар и бедния си произход Лула бе изключителен в популяризирането на това преобразяване. Той въплъщава по-честната, по-широка демокрация, за чието създаване помогна. Рейтингът му е близо 80 процента. Барак Обама го нарече “най-популярния политик на земята”. Въпреки това най-голямото му постижение не е да накара съгражданите му да го обичат, а да им осигури приемственост. Основата за “излитането” на Бразилия бе поставена от либерализиращите реформи и антиинфлационни политики на предшественика му Фернанду Енрике Кардозу. Лула ги поддържаше, макар много от съпартийците му да искаха да ги загърбят, и така постигна икономическа и политическа стабилност.

РЪКА ЗА РЪКА В ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ

Окуражаващо е в такъв случай, че предизборната кампания потвърди широк консенсус по икономическата и социалната политика. Но предстоят големи рискове, тъй като Лула остави нерешени някои тревожни проблеми и не е ясно дали Русеф има силата и желанието да се заеме с тях.

Като началник на канцеларията на Лула Русеф се показа като способен и силен администратор. Тя е твърда и смела жена: като млад ляв екстремист тя е била подлагана на мъчения от военния режим и оцелява, а миналата година се бори с рак на лимфните възли. Но тя никога преди не е заемала изборен пост. Ако победи, това ще е благодарение не на нейната личност и постижения, а на изумителната популярност и на неуморно присъствие на Лула до нея по време на кампанията (често в нарушение на избирателния закон).

Нейните конкуренти се бориха срещу това. Жозе Сера, до неотдавна губурнатор на Сао Пауло, е опитен и компетентен политик от партията на Кардозу. Но неговата кампания бе печална. Марина Силва, бивш министър на околната среда, прегръща много добри и смислени политики, но нейната Зелена партия е нова и малка.
Допреди два дни Русеф изглеждаше убедена в победата си на 3 октомври. Тогава се появиха твърдения, че нейният приемник на поста началник на канцеларията на Лула е замесен в незаконно лобиране. Това не е доказано, но скандалът може да нанесе достатъчно вреда , за да вкара Русеф в балотаж след месец, макар че е трудно да си представим, че тя няма в крайна сметка да спечели.

ПУСНЕТЕ Я

Това, че Русеф е толкова зависима от патронажа на Лула, е срамота, защото Бразилия се нуждае от силен и независим лидер. Успехът създаде атмосфера на арогантност в Бразилия. Като се ...

Публикувана на 10/02/10 21:40 http://e-vestnik.bg/10092/dilma-rusef-na-krachka-ot-vlastta/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване