10/06/10 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

Виктор Янукович върна Украйна в 1996 година

Сегодня.ру

Виктор Янукович в Севастопол. Снимка: униан

Отменил с един замах конституционната реформа, Виктор Янукович върна Украйна в същата конституционна реалност, в която страната се намираше през 1996 г. Управлението на “оранжевите” се превърна в една несбъдната алтернативна история. Ако впрочем “оранжевите” спечелят следващите избори, със сигурност ще гледат да си го върнат, тъй че има шанс Янукович да се озове в същата дупка.

Иронията обаче свършва дотук - украинците хич не са за завиждане. Не е твърде приятно май да живееш в страна, чиито власти си представят конституцията като някакво бельо, изискващо периодична подмяна. Може да изпиташ усещането, че това изобщо не е държава, а просто някаква там територия и всеки нов временен властник може да управлява, както му душа поиска.

Какви са всъщност разликите между конституцията от 1996 г. и тази от 2004-та? Различна е главно формата на управление. Старата конституция утвърждава президентската форма на управление, а новата - парламентарно-президентската. Независимо че Партията на регионите има мнозинство във Върховната рада - близо 270 депутати (от общо 450 - б. р.), безспорно вдъхва притеснения скоростта, с която част от депутатите сменят политическите си ориентири. Сиреч трябва да се ограничи евентуалното предателство, а най-добре изобщо да се сведе до нула, като се намали значението на парламента.

Освен това, парламентът убедително демонстрира колко е наивно да се говори за единна Украйна. В украинското общество има много непримирими противоречия - пукнатина, зейнала в самата основа на етноса: историята, езика, светогледа, религията и т. н.

Когато начело на държавата стои един човек, той е свободен да застъпи едно или друго гледище и все тъй ще остане видим ориентир за обществото. Естествено обаче на този етап от развитието на украинската държавност Янукович не може да си позволи някаква ясна позиция - толкова е силен антагонизмът между Източна и Западна Украйна. Тъй че вместо да видим множество парламентаристи, воюващи помежду си, можем да се насладим на друга гледка: президент, разкрачен между фашистващите украински националисти и руското мнозинство.

Самият Янукович именува тази странна поза “общонационално съгласие”. И със сигурност е прав. В страна като Украйна трябва да има суперсилна върховна власт, за да я стяга и държи, обуздавайки мощните центробежни тенденции. Но и 20-те години независимост не стигнаха, за да намалят тези тенденции, само засилиха разцеплението в обществото. И този разкол най-вероятно ще се разраства и занапред.

Необходимо е да признаем, че в Украйна не е образуван единен етнос, а надали ще се формира и тепърва. Квазидържавата всъщност може да бъде управлявана, но това управление ще е доста съмнително. Един жител на Галичина (историческа област, включваща западни райони в Украйна - б. р.) не се чувства у дома си в Донбас и обратното. За каква икономика да говорим, щом двата антагонистични региона са склонни да се изолират един от друг?

Конституционната реформа е нещо изключително, спада към крайните мерки. Последната редакция на основния закон неслучайно се отменя точно сега, преди зимните студове и очаквания скок на цените. Украинците едва ли ще посрещнат тъй спокойно засилването на президентската власт, щом поскъпнат основните храни и жилищно-комуналните услуги. При все че много от проблемите в днешна Украйна са наследени от Тимошенко и Юшченко (бившата министър-председателка и предишния президент - б. р.), хората ще обвинят за всичко Партията на регионите. Тъй че просто се налага нещата да приключат до Нова година - редиците да бъдат сплотени и да се изгради наново доста разнебитената вече властова вертикала.

Огромните дългове са тежко бреме за Украйна и повечето социални програми ще бъдат спрени. Междувременно цената на газа ще расте, а икономиката, останала без нови технологии и инвестиции, ще спада. А мащабният проект за инвестиции от Русия, обсъждан ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване