11/04/10 22:41
(http://e-vestnik.bg/)

Ще стане ли Ходорковски новия Солженицин?

Михаил Ходорковски. Снимка: новоскоп

Ходорковски може да се превърне във фигура от обществено значение в Русия като световноизвестния писател Александър Солженицин, прогнозира “Труд”, цитиран от Би Би Си. Експерти на изданието не вярват Ходорковски да слезе от сцената, след като бъде освободен. Голяма част от хората в Русия му симпатизират, сочат проучвания, цитирани в “Труд”.

“През осемте години в затвора Ходорковски не само че не бе сломен, но придоби и огромен политически потенциал. Затова, ако пожелае, той безспорно ще може да обедини мнозина около себе си”, казва пред вестника руският политолог Дмитрий Орешкин.

Силовата бюрокрация в Русия саботира модернизацията на президента Дмитрий Медведев. Процесът срещу компанията “Юкос” е пример за това, заяви бившият президент на руския петролен концерн Михаил Ходорковски, цитиран в московското издание “Ведомости”.

Ходорковски просто не вижда от следствения изолатор какво става в страната, възразяват обаче хора от управляващата партия “Единна Русия”. Изданията широко отразяват заключителното обръщение на Ходорковски към съда в края на втория процес срещу него и съдружника му Платон Лебедев. Двамата са обвинени в незаконна препродажба на петрол и пране на пари, а вече излежават осемгодишна присъда за финансови измами.

Присъдата ще бъде огласена на 15 декември. Според Ходорковски, тя - “независимо каква, ще стане част от историята на Русия. Нещо повече, ще я формира за идните поколения”, отбелязва “Независимая газета”. В историята ще останат “всички имена”, свързани с делото, както е било “след печално известните съветски процеси”, каза Ходорковски в последното си слово пред съда.

“Комерсант” съзира в словото на Ходорковски истински “манифест”, както се изразил и адвокат на подсъдимия. Защитници изтъкнали пред журналисти, че дори в последната си дума Ходорковски говорил не толкова за себе си, колкото “за хората и за държавата”, която “върви заднешком, макар и под маската на благороден консерватизъм”.

Съдът в Русия не брани правата на човека, защото е част от системата, подчерта Ходорковски. Платон Лебедев пък на практика обвини прокурорите, че вече са подготвили проект за обвинителна присъда, отбелязва “Московский комсомолец”.
Случаят Ходорковски е лакмусова хартия за Русия, коментира пред “Независимая газета” московският експерт Алексей Малашенко. “Всички гледат и чакат дали има някакви промени в страната или не”, пояснява той.

Съдбата на Ходорковски и Лебедев според него до голяма степен ще зависи от частичните избори за Конгрес в САЩ. Един е вариантът, ако републиканците образуват там антируско лоби, “друг вариант ще имаме, ако хората на Обама все пак се закрепят. Ходорковски е твърде голям случай, за да си остане частен. Това е фактор и за вътрешната, и за външната политика”, посочва политологът.

Според Алексей Макаркин, друг руски аналитик, цитиран в “Независимая газета”, съдът може да намали година-две от присъдата на Ходорковски и Лебедев, дори да ги пусне на свобода “в най-близко бъдеще. Може би след президентските избори” в Русия през 2012 г.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване