11/26/10 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

Президентът Медведев поиска по-силна опозиция, тя май не му повярва

Видеоблогът на Дмитрий Медведев в Youtube

Дмитрий Медведев призова партиите в Русия да се конкурират помежду си, но партийците не го чуха, пише “Комерсант” и отбелязва “противоречиви реакции сред политиците” в страната. Във вторник вечерта Медведев предупреди чрез своя блог за опасност от политически застой в Русия, обусловен от доминиращото положение на управляващата партия “Единна Русия” и маргинализацията на политическата опозиция. Застоят е еднакво пагубен и за управляващата партия, и за опозиционните сили, изтъкна руският лидер.

“Мрачна, но абсолютно вярна диагноза за днешното състояние на политическата ни система (…) За пръв път от самия връх прозвуча рязката дума “застой”, изтъква “Московский комсомолец”. През миналия “период на стабилност” у нас бе абсолютно немислимо да чуем нещо подобно от генералния секретар Брежнев. И това вдъхва надежди, че през 2010-а още не сме затънали толкова, колкото например през 1980 г. Дали обаче след диагнозата ще има и лечение, пита се всекидневникът.

Според него, Медведев “все още не е отговорил на основния въпрос на днешния ден” - дали руското ръководство “ще продължи (…) да затъва в тресавището на самоуспокоението” или вече схваща, че ако “затяга ситуацията” и занапред, рискува “нова загуба в световното икономическо съревнование и други трусове”. Президентът посочва в своя блог, че е “необходимо да се издигне равнището на политическата конкуренция”, но това е само формален отговор на въпроса, твърди вестникът. “Ако управляващата партия няма шансове да изгуби никога където и да било, тя (…) в крайна сметка също деградира като всеки жив организъм, останал без движение”, цитира той думите на Медведев.

Ако продължим медицинските метафори, сега руската политическа система най-малко има нужда от лицево-челюстна хирургия. Днес обаче виждаме само опити да й се напудри нослето, да бъде създадена илюзия за конкуренция там, където все още няма нищо подобно, добавя “Московский комсомолец”. “Единна Русия” все повече се превръща в монополист, който не оставя никакви шансове на своите конкуренти, пише “Новие известия”. След всеки плах опит на опонентите й да предприемат нещо управляващата партия отговаря с “възпитателни мерки” срещу тях. Според експерти, днешното положение й дава тази възможност, тъй като опозицията може само да посочва болните точки. А всички решения се вземат в крайна сметка от властта.

Експерти на “Время новостей” изказват различни мнения за изявленията на Медведев. Необходими са “по-нататъшни стъпки” за либерализиране на политическата система в Русия чрез “конкретни промени в законодателството, но не твърде радикални”, смята Борис Макаренко. Дмитрий Орлов обаче вижда в думите на президента не програма за модернизация, а “другарски съвети към партиите”, тъй като “политическият процес и обществено-политическата ситуация са далеч от стабилност, камо ли от застой”. Според Александър Коновалов обаче, “Единна Русия” не отговаря много на насоката към модернизация в развитието на страната”.

“Президентът схваща, че ще трябва да носи някаква отговорност за събитията, още повече че явно се стреми към втори мандат. А всичко, извършвано днес, се върши под знака на изборите (за държавен глава - б. р.) през 2012 г.”, казва политологът, цитиран във “Время новостей”. Положението напомня две снежни топки, които се движат една срещу друга: елитите около Медведев и около руския премиер Владимир Путин неизбежно ще се сблъскат, а резултатите за тях са трудно предсказуеми, коментира московският аналитик Алексей Малашенко, говорил пред “Независимая газета”.

“Медведев искаше да осъществи много предпазлива, но при все това комплексна модернизация, включваща и политическа съставка. Тя обаче явно не се търси от повечето елити”, посочва неговият колега Алексей Макаркин. “Всички са свикнали с правилата на играта. И какво - да оставят всичко на произвола на съдбата? А партията на властта да се откаже от собствените си привилегии? От гаранциите за победа?” - иронизира наблюдателят. По думите му, Медведев искрено желае ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване