06/13/11 12:28
(http://www.borisloukanov.com/)

Дрейтън Бърд: Една креативна идея е винаги по-силна от големите пари!

Специално интервю за Boris Domain със знаменития маркетинг експерт преди семинара му в България.

Дрейтън Бърд (Draiton Bird) няма нужда от специално представане. В света на маркетинга и рекламата той се ползва със статут на гуру, често пъти е наричан „бащата на директния маркетинг”. В своята над 50-годишна кариера е работил с компании като „Американ експрес”, „Дойче пост”, „Форд”, „Майкрософт”, „Нестле”, „Проктър&Гембъл”, „Филипс”, „Униливер”, „Виза”. Дългогодишен вицепрезидент и креативен директор на „Огилви & Мейдър Директ”, почетен член на борда на „Огилви Груп”, близък приятел с легендата на рекламата Дейвид Огилви.

Самият Огилви признава изключитекните качествата на Бърд: „Той знае повече за директния маркетинг отколкото всеки друг човек на света. Неговите книги са чисто злато. Неговите речи са не само полезни, но и изключително забавни.”

В момента е ръководител на Асоциацията „Дрейтън Бърд”, която работи с много компании в областта на директния маркетинг. Основател и водещ лектор на EADIM (Европейска Академия по Дигитален и Интерактивен Маркетинг ).

На 23 Юни 2011г. Дрейтън Бърд, ще бъде в България като водещ на интензивен еднодневен семинар – „Copywriting masterclass”, който ще се състои в Интер Експо Център, София. Почти всички места вече са продадени, но може би все още не е късно да си запазите последното.

Drayton-BirdГ-н Бърд, кое е първото, за което се сещате при споменаването  на България?
Една красива стара църква в София…която ме впечатли силно…

Последните години бяха години на рецесия. Как рецесията промени маркетинга, има ли рецепта за оцеляване в тежки времена за бизнеса?
Уви, не съществува специална рецепта…но положителното на рецесията е, че тя извиква на преден план добрите навици, разумните решения… В спокойни, стабилни времена хората стават мързеливи и пилеят парите си…

Какви са новите правила на директния маркетинг в епохата на „маркетинга на позволението”?
Няма нови правила, т.нар. „маркетинг на позволението” (permission marketing) не е нищо ново като концепция. Това е просто измислено ефектно име за нещо, което сериозните специалисти по директен маркетинг правят от десетилетия.

Според вас, съвременните дигитални платформи, социалните медии и Уеб 2.0 комуникацията промениха ли основните принципите на копирайтинга от “Златните години” на рекламата?
Не. Времената се променят и медиите се променят, но човешките същества не се променят, нито пък тяхната мотивация. Те все още обичат, мразят, страхуват се, ядосват се, завиждат, търсят признание, искат да успеят, искат да правят пари. Аз пиша рекламни текстове повече от 50 години. Моето копи работи също толкова добре в интернет, както и навремето в печатните медии – често като използвам дори съвсем същите думи.

Били сте приятели с Дейвид Огилви…мислите ли, че ако той беше живял днес, в епохата на дигиталните медии, би се превърнал в същата легенда?
Да, без съмнение. Дейвид се образоваше постоянно, работеше изключително здраво, имаше  запомнящ се професионален стил, беше превъзходен продавач и изглеждаше перфектно на външен вид (което също е от значение), освен това притежаваше страхотна начетеност и много висока култура…и не на последно място – имаше смелостта да остстоява твърдо идеите си…

Според вас, кои маркетинг знаменитости от последните 2-3 десетилетия имат най-голям принос за съвременното развитие на маркетинг индустрията?
Всъщност не мисля, че изпъкват определени личности, на които може да бъде приписан такъв принос, приносът е най-вече на технологията. Все пак, ако трябва да спомена име – Кен Маккарти е първият човек, който започна да говори за интернет маркетинг, още 1993-1994 г. (Повече за Кен Маккарти може да прочетете в личния му сайт, а тук може да гледате видео от първата конференция посветена на интернет маркетинга, организирана от Маккарти през 1994 г. – моя бележка). Мисля, че той е една от личностите, дали силен тласък на развитието му…

Как виждате бъдещето на медиите и комуникацията, примерно 10 години напред?
Няма да има някакви революционни промени, смартфоните и компютърите все повече ще се сливат и конвергират едни в други  и също така, развитието на всичко “социално” в интернет ще продължи….

Възможен ли е успешен маркетинг без креативни идеи и каква е ролята на творчеството на маркетинговия процес?
“Въображението е по-важно от знанието”, е казал Айнщайн. И аз съм напълно съгласен. Една добра, креативна идея е винаги по-силна от големите пари.

Интервюто е осъществено със съдействието на организаторите на семинара на Дрейтън Бърд в България – „Интер Контакт”, за което им благодаря специално!

Дрейтън Бърд: Една креативна идея е винаги по-силна от големите пари! is a post from: Boris Domain -The Marketing Creative Space

Публикувана на 06/13/11 12:28 http://feedproxy.google.com/~r/BorisDomain/~3/qGvePe1q1bQ/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване