12/01/10 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

Путин като “Куче алфа” или WikiLeaks между Москва и Вашингтон

Владимир Путин с подареното куче и Бойко Борисов. Снимка: официален сайт

“Путин може да се гордее, че го сравниха с куче” е заглавието на руския вестник “Труд”. Всекидневникът помества и снимка на руския премиер, милващ подареното му в България пале каракачанска порода. В американските дипломатически телеграми Путин е наречен “куче алфа” (термин за доминиращия мъжкар в глутницата), съобщиха изданията. Според руска психоложка, цитирана в “Труд”, става дума за “човек, възприеман като водеща личност, на когото можеш да разчиташ”. Неин колега уточнява, че “това е жаргонна характеристика, която се гради не на научни данни, а на здравия разум”.

Нанесен бе удар върху връзките на САЩ практически с всички значими играчи на международната арена, пише “Время новостей”. Мащабното изтичане ни кара да се замислим доколко изобщо е жизнеспособна дипломацията в епохата на информационното общество. Защото тази сфера на дейност традиционно се базира на закрита информация и взаимно доверие между преговарящите по деликатни въпроси.

Огласените документи може да скарат САЩ с целия свят и по-специално да развалят атмосферата в контактите между Вашингтон и Москва, предупреждава всекидневникът.
Така например, според американски дипломати московските специални служби използват босове на “руската мафия” в тайните си операции; един от тях твърди, че Русия вече е станала “мафиозна държава”. Други обясняват изгодните енергийни договори между Русия и Италия с твърде близки отношения между двамата премиери Владимир Путин и Силвио Берлускони, които си правели луксозни подаръци.

Други депеши засягат “американската намеса във военнотехническите сделки между Русия и трети държави”, по-специално Франция, Израел, Иран и Китай, отбелязва “Время новостей”. Ако някоя държава изтълкува публикацията като оскърбление, “събитията може да се развият по лошия сценарий”, смята руският политолог Борис Макаренко, цитиран в материала.

От огласените документи става ясно, че Държавният департамент на САЩ се интересува по-специално от спецификата на отношенията в руския управляващ тандем - между президента Медведев и премиера Путин. Американските дипломати най-често противопоставят двамата и явно се отнасят с по-голяма симпатия към Дмитрий Медведев, но смятат Путин за по-влиятелен, пише “Комерсант”.

Документите отразяват и мнението на американците по редица други теми, които затрудняват рестартирането на връзките с Русия - разногласията, свързани с Грузия, Украйна, ПРО и предложения от Москва договор за европейска сигурност. И най-важното, показват, че дори когато Москва е била готова да съдейства на Вашингтон по ключов за него въпрос - санкциите срещу Иран, администрацията на САЩ все още е изпитвала дълбоко недоверие към руското ръководство.

Голяма част от документите са обнародвани не в името на борбата за истина, а за да се подкопаят позициите на президента на САЩ Барак Обама. Това е част от кампания срещу него, убеден е руският експерт Алексей Арбатов, говорил пред “Независимая газета”. Източник на всекидневника от дипломацията в САЩ не изключва посланикът на Вашингтон в Москва Джон Байърли да направи изявление чрез руския печат. “Защото основната част от документите, засягащи Русия, още не е качена” на сайта.

Изтеклата информация “може да предизвика проблем в отношенията (на Русия - б. р.) с някои водещи американски дипломати”, коментира московският аналитик Сергей Рогов. Станалото обаче надали ще има сериозни последици “в сравнение с ратифицирането или нератифицирането на Договора за стратегическите нападателни въоръжения” между САЩ и Русия, допълва той.

След публикациите в цял свят цари объркване - проблемът е, че злият дух вече не може да бъде върнат в бутилката. Сега дипломати от цялата планета решават дали да раздухат скандал от документите, които разпространи “Уикилийкс”, или обратното - да проучат положението при закрити врати, без излишни уши, констатира “Росийская газета”.

Руските власти си затвориха очите за скандалните публикации, смята “РБК дейли”. Външното министерство в Москва съобщи неофициално, че “изпитва съжаление и неудобство във връзка с публикацията, тъй като ровенето в дипломатическото ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване