01/12/11 22:28
(http://e-vestnik.bg/)

Защо Обама не затваря затвора Гуантанамо

Франс прес

Протестна акция срещу затвора в Гуанатанамо в Лондон. Снимка: Д. Весник

Девет години след като пристигането на първите задържани, затворът Гуантанамо продължава да действа, а възможностите, които може да използва президентът Барак Обама за затварянето му, една по една отпадат - дотам, че се появиха съмнения в действителните му намерения.

На 11 януари 2002 г. двайсетина затворници, облечени в оранжеви униформи, са транспортирани от Афганистан в американската военноморска база в Куба, използвана от САЩ под наем от началото на 20-ти век, и превърнала се впоследствие в световно известен затвор.

Седем години и няколко дни по-късно, на 22 януари 2009 г., новоизбраният американски президент демократ подписа указ, с който нареди затворът, създаден от предшественика му Джордж Буш, да бъде закрит още същата година. Оттогава изминаха две години, а 173 затворници продължават да гният в тази институция, която вече прилича на обикновен американски затвор, където зоните с полусвободен режим граничат с тези с повишена сигурност.

“Вече е ясно, че Гуантанамо няма да бъде затворен през този президентски мандат, а може би и през следващия, дори правителството да продължи да се кълне, че иска да го закрие”, каза за АФП професорът по право в юридическия факултет на Колумбийския университет Матю Уоксмън. “Правителството разбра, че не може да закрие Гуантанамо без допълнителна подкрепа от Конгреса и съюзническите страни”, уточни той.

След като “сложи прът в колелата” на президента Обама, забранявайки прехвърлянето на американска територия на затворници от Гуантанамо освен за съдебен процес срещу тях, през декември миналата година Конгресът реши да забрани на Пентагона да използва през 2011 г. средствата си за закриване на Гуантанамо, и по-точно за “прехвърляне, освобождаване или подпомагане” на затворници в САЩ.

“Този закон не прави невъзможно закриването на затвора, президентът може да използва бюджета на министерството на правосъдието, за да изправя затворници през федералните съдилища”, внася известен нюанс Андреа Прасоу от организацията “Хюмън райтс уоч”, която заяви за АФП, че “вярва в ангажимента на правителството да закрие Гуантанамо”.

Изказването на Том Паркър от “Амнести интернешънъл” е по-сурово: “Проблемът със закриването на Гуантанамо се състои в това, че се иска огромна смелост и способност да поемаш политически риск, за да направиш онова, което е правилно”, обясни той. Следователно, “президентът Обама не прояви политическия кураж да материализира на практика моралните си убеждения”, допълва Паркър, уверен, че Гуантанамо няма да бъде закрит, дори ако Барак Обама спечели втори президентски мандат.

Това виждане споделя и експертът от вашингтонския мозъчен тръст “Брукингс” Бенджамин Уитс, който казва: “Когато политическата мобилизация срещу проекта за затваряне на Гуантанамо доби форма, (американският президент) бе напълно парализиран” пред инициативите на Конгреса. За да попречи на гласуваното от Конгреса замразяване на финансови средства, миналата седмица американският президент одобри закона за финансиране на Пентагона, но придружи подписа си с оспорваща го декларация.

Според Обама става дума “за безпрецедентно и опасно за авторитета на изпълнителната власт предизвикателство да определя кога и къде затворниците от Гуантанамо трябва да бъдат съдени, въз основа на фактите и обстоятелствата по всеки конкретен случай и на интересите на националната ни сигурност”. Противно на съобщенията в американския печат през изминалата седмица, той не възнамерява да пренебрегне вота в Конгреса и се придържа към принципна позиция.

“Това му дава извинение”, казва гневно Том Паркър. “Той вече се отказа от идеята да закрие Гуантанамо, а онези, които мислят, че евентуалното му преизбиране ще го превърне в енергичен, нов президент, готов да действа, за да поправи грешките и несправедливостите на правителството на Буш, се самозалъгват”, добавя той.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване