01/12/11 04:55
(http://e-vestnik.bg/)

Със стотинки до Куба - 1. Пури и бакшиши

Майсторка на пури - торседора - по време на работа. Снимка: авторът

Три буркана със стотинки и левчета, събирани 3 години и половина…
1495.53 лв. Това се оказа сумата, която е натрупал Любомир Любенов, компютърният гуру на e-vestnik, пълнейки буркан след буркан с джобните стотинки и левчета, от основаването на онлайн изданието до сега.
Любе, както е известен сред колегите си, тържествено изсипа монетите в дните преди Коледа, занесе ги в монетния двор на БНБ и си купи с парите билет за Куба…
Любе, който е и състезател по латино танци, отива там за втори път. Миналата година описа острова по невероятен начин, плюс 110 снимки (виж тук). Тази година прекара там цели две седмици с група от 10 латино-запалянковци като него, пропътувайки над 1500 километра през острова. Снимките са доста повече, ще се измъчим, докато покажем избрани от тях в e-vestnik.

Бурканите със стотинки и левчета, събрали общо 1495,53 лв., с които Любомир си купи билет за Куба. Снимка: авторът

Ето неговата история, подредена по теми:

Пури

Ароматът на пури в Куба се усеща още като слезеш от самолета на летището. Вътре в самото летище пушенето е забранено, но миризмата те посреща, защото навсякъде около сградите се пуши. Наоколо отвън се виждат угарки от пури, пепелници пълни с фасове от пури.

Едва ли има град с по-специфична миризма от Хавана. Във въздуха се усеща смес от аромат на пури, изгоряла нафта и масло от стари автомобили, влага и топлина.
На самото летище може да си купиш почти пълния набор от пури и цигари, които се произвеждат в Куба. Противно на очакванията цените на летището не са толкова високи. Кутия кубински цигари, например H. Upman пакет струва 0,8 кука (cuc - конвертируемо песо - 1,17 кука e равно на 1 евро). Иначе местните плащат с песо насионал (виж по-долу).
Кутия цигари „Ромео и Жулиета” струват около 1,2 кука - към 1 евро.
Кубинските цигари са от тютюн за пури, не са като другаде по света. Много силни, специфични, много катран и никотин, но в производството им няма никакви химикали, добавки и т. н. Фасовете не миришат гадно като на другите цигари.

Кубинец пуши типична пура на улицата в Хавана. Снимка: авторът
Публикувана на 01/12/11 04:55 http://e-vestnik.bg/10817/sas-stotinki-do-kuba-1-puri-i-bakshishi/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване