01/19/11 04:31
(http://e-vestnik.bg/)

Със стотинки до Куба - 2. Хавана и мохито + фотогалерия

Продължение - виж “Със стотинки до Куба - 1. Пури и бакшиши

Улица в Хавана. Снимки: авторът

Истинската Хавана е тази, която не показват на туристите. Ако си с организирана екскурзия, никога няма да те заведат до местата, до които можеш да стигнеш сам. В Хавана виеха (Habana vieja - стара Хавана) почти не се срещат туристи. Това са улици със стари сгради, някои от тях още от времето на испанските колонизатори. Повечето обаче изглеждат от 20-те и 30-те години, с порутени фасади, останали без мазилка, а много от тях и без стъкла на прозорците. Вместо стъкла живеещите са наслагали пердета, черги, чаршафи. Тук през зимата най-ниските температури са 15-17 градуса. Тази година в един ден температурите паднаха рекордно ниско преди Коледа - 2 градуса и кубинците се уплашиха. но на следващия ден отново беше 15 градуса.
Минахме по улица „Занха” в стара Хавана, която пресича Китайския квартал. Да, тук има китайски квартал и китайци. Те са навсякъде. Има китайски ресторантчета, с какво друго се занимават, не е ясно. Китайците са помагали на кубинците по време на революцията и поради това в Хавана има и паметник на кубинско-китайската дружба. Те вече са се омешали с местните генетически, така че рядко можеш да видиш съвсем китайска физиономия. Повечето са получерни с дръпнати очи.

В Хавана като че ли преобладават чернокожите. Има кубинци с бяла кожа, но не можеш да ги сбъркаш с европейци, имат нещо характерно в лицата. И има страшно голяма група мелези между бели и черни, мулати и азиатци. Всичките са облечени спретнато, но бедно. Преобладават шарени тениски, жените ходят с много цветни рокли, блузи, плюс множество украшения от кокосови орехи, от камъни, от миди, по-рядко от метал. Девойка от нашата група си купи невероятно красива гривна, направена от вилица за ядене.

Танцьори на улицата в Хавана . Снимки: авторът
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване