01/13/11 22:25
(http://e-vestnik.bg/)

Думите ли са виновни?

Габриел Гифърдс. Снимка: АП/БТА

Мотивът за кръвожадната атака срещу демократката Габриел Гифърдс, която започна трети мандат в Конгреса на САЩ, остава неясен. Стрелецът Джаред Ли Лафнър прилича на параноичен, десен антиправителствен конспиративен теоретик. Но неговите идеологически нагласи едва ли са последователни: според страницата му в MyFace той се интересува както от “Комунистическия манифест”, така и от “Моята борба” на Хитлер. Откритата от него стрелба в събота пред супермаркет в Тусон, при която загинаха съдия, деветгодишно дете, парламентарен помощник и трима възрастни граждани, а 14 души, между които г-жа Гифърдс, бяха ранени, даде политически отзвук.

Ерик Кантър, номер две в йерархията на републиканците в Камарата на представителите, съобщи, че законодателната програма за следващата седмица, включваща шумно рекламираното намерение на републиканското мнозинство да отмени реформите на Обама в здравеопазването, се отлага, за да може Конгресът да осмисли стрелбата. Неговият шеф Джон Бейнър, новият председател на Камарата на представителите, се опита да потуши всякакъв опит за партийно напрежение във връзка с трагедията и издаде декларация, че нападение срещу който и да е представител на Конгреса е нападение срещу всички негови членове. Само че няколко демократи, между които Дик Дърбин, вторият по ранг техен човек в Сената, възразиха, че заблудени души може да намерят оправдание за подобни отблъскващи прояви в заядливата реторика, която много политици използват през предизборните кампании.

Като доказателство, че десните са отишли прекалено далече, представителите на лявото крило посочиха предизборния сайт на Сара Пейлин, кандидатката за вицепрезидент на републиканците през 2008 г. На него преди изборите за Конгреса парламентарните места, които според нея републиканците можеха да отнемат от демократите, бяха отбелязани с мишени, сякаш гледани през мерника на снайперска пушка. Демократите изложиха като аргумент и един от ентусиазиращите лозунги на г-жа Пейлин: “Не отстъпвайте, презаредете!”. Самата г-жа Гифърдс направи следния коментар за картата на Пейлин от миналата година: “Когато хората вършат подобни неща, трябва да съзнават последиците от тях.” На въпрос дали е имала врагове, бащата на Гифърдс отговори: “Цялото Чаено парти”, имайки предвид десните активисти, които помогнаха на републиканците да се сдобият с гръмката си победа на изборите през ноември, като не им достигна съвсем малко да отстранят г-жа Гифърдс.

Не е нужно да се споменава, че както активистите на Чаеното парти, така и тяхната вдъхновителка Сара Пейлин, отричат да са допринесли по някакъв начин за стрелбата. Представители на движението изтъкват, че не е известно нападателят Лафнър да е бил свързан с някоя от местните му организации. Нещо повече, каза лидерът на една от структурите на Чаеното парти, дори не е ясно дали той споделя нашите политически възгледи. Г-жа Пейлин разпространи декларация на съчувствие към жертвите; говорителка осъди като “отвратителни” всички опити тя да бъде свързана с клането. С други думи, споровете дали реториката на омразата има нещо общо със стрелбата сами по себе си се превърнаха в реторика на омразата. Блогъри с леви убеждения говорят за зверството като за сбъдналото се желание на Чаеното парти; блогъри от дясното крило отвръщат, че левите използват една трагедия за политически дивиденти.

Трудно е да се очаква някакво решително действие, произлизащо от тази словесна битка. Гаранциите за свободата на словото в Америка, за която самата г-жа Гифърдс напомни на света миналата седмица, когато прочете първата поправка към конституцията на церемониите при откриването на новия Конгрес, изключват законови ограничения за езика на насилието. След кръвопролитието почти не стана дума за мерки за ограничаване на притежаването на оръжия в САЩ (още една конституционна гаранция) и това доказва силата на оръжейното лоби в Америка. Г-жа Пейлин и неколцина други може да се покрият в следващите няколко седмици и да поохладят реториката. След период от кършене на ръце ...

Публикувана на 01/13/11 22:25 http://e-vestnik.bg/10842/dumite-li-sa-vinovni/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване