02/13/11 16:58
(http://www.klassa.bg/)

След Мубарак накъде?

Египетската революция постигна успех и свали диктатора от власт, дори е на път да го прогони от страната. След 18-дневни протести египтяните заличиха 30-годишно управление, белязано с мизерия сред населението и корупция по високите етажи на властта, но и с вътрешна и външнополитическа стабилност.
Като подаде оставка, Мубарак заплаши, че след неговото оттегляне в Египет връх ще вземат екстремизмът и радикалният ислям. Ако това наистина се случи, ще е гибелно за целия регион, който е един от най-взривоопасните в света. САЩ си затваряха очите за милиардите, с които се облагодетелстваше Мубарак, в замяна на спокойствието в района. Революцията, която безспорно е успех за цялото египетско общество, ще има обаче смисъл, ако има разумно продължение. Това ще се случи, ако военните удържат на обещанието си да спазват всички вече подписани договори, да не допускат безредици и бандитизъм, породени от хаоса около смяната на властта, и помогнат за установяването на светска власт. Да не се окаже след време, че “светският” диктатор Мубарак е бил малкото зло в сравнение с евентуално радикално управление, което ще е в постоянен конфликт със съседите, а египетските граждани ще продължат да бъдат толкова бедни и свободите им – също толкова ограничени.
Това е и истинското предизвикателство пред новородената демокрация в Египет, която има дълъг път да извърви, докато навърши пълнолетие.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване