02/15/11 00:03
(http://www.klassa.bg/)

Евангелос Литрас, управител на Alpha Bank България: Корпоративният сектор се събужда, ще търси търговско финансиране


Евангелос Литрас е на 48 години, роден в Гърция. След като се дипломира в родината си със степен бакалавър по икономика от Университета в Пирея, той придобива и магистърска степен по бизнес администрация в Атинския университет за икономика и бизнес, Гърция. Назначен е за управител за България на Alpha Bank България през септември 2010 година. Преди това от 2008 г е управител "Банкиране на дребно”. Професионалната му кариера преминава през повече от 20 години опит в банкирането. През този период Евангелос Литрас заема водещи позиции в структурата на Alpha Bank Group.


- Г-н Литрас, как оценявате ситуацията в банковата система у нас в една нелека година като 2010 г.?
- Последните две години бяха предизвикателство за банковия сектор и икономиката в България, както и навсякъде по света. Преди настъпването на кризата в международен план страната премина през бързо разрастване на отпуснатите кредити и ръст на депозитите, достигайки нивата на по-развитите страни в Централна и Източна Европа. Кризата спря този процес. Въпреки натиска банковият сектор остана стабилен благодарение на добрата правна рамка и капитализация.
България е нов член на Европейския съюз и като такъв е предприела и предстои да предприеме редица мерки и инвестиции в подкрепа на интеграцията на страната в Еврообщността. Повечето от тези мерки трудно могат да бъдат съчетани с това, което страната прави, за да преодолее последствията от кризата. В това отношение банките играят все по-важна роля при усвояването на средствата от Кохезионния фонд по eвропейските програми и продължават да оказват съдействие за възстановяването на страната.

- Каква е оценката ви за ръст на нетните кредити през миналата година?
- По наше мнение 2010 г. определено бе година на нулев ръст в отпускането на кредити, като по-големите банки търсеха начини да консолидират и стабилизират своите портфейли.

- Какви са очакванията ви за развитието на сектора през 2011 г.? И в кой сегмент кредитирането върви и ще върви по-бързо?
- Не очакваме да видим отново нивата на ръст отпреди финансовата и икономическа криза, но по-големите банки в България са запазили своя апетит за кредити. И вследствие възстановяването на икономиката през последните месеци на 2010 г. очакваме 2011 г. да бъде много по-активна в сравнение с 2010 г. Предвид това, че нивата на безработица спряха своето увеличение, а икономическият ръст е налице, може да видим по-добри условия за кредитиране в сегментите ипотечни кредити и кредитни карти за физически лица. При корпоративните клиенти очакваме засилено търсене на търговско финансиране, конкретно за развитието на търговска дейност с потребителски стоки.

- Необходими ли са допълнителни регулации на финансовите институции у нас?
- Независимо дали искаме или не, по-високи изисквания със сигурност ще бъдат въведени, както се случва винаги в период след криза. Рамката, очертана от Базел II, се наложи в период на бързо разрастване както по отношение на обем, така и по отношение на сложност на банковата среда. Сега се налага Базел III вследствие на кризата. Тя изисква по-голяма прозрачност, подобрени контролни механизми, по-високи капиталови нива и по-строго тълкуване във всяко едно отношение. Така че банкирането занапред ще се осъществява при една по-висока цена, сравнено с банкирането в момента.

- БНБ отчита тенденция на спад в лихвените проценти по депозитите, какво можем да очакваме при лихвените проценти при кредитите? Какъв трябва да бъде маржът между лихвените проценти по кредитите и депозитите и по принцип можем ли да говорим за пряка взаимовръзка между тези показатели?
- Както казах преди малко, новите регламенти налагат и по-високи банкови разходи. Обаче, докато не бъдат изцяло приложени мерките, банките ще трябва да запазят своята доходност, като поддържат сегашните разлики в лихвените проценти на кредитните и депозитните продукти и като запазят сегашните нива на комисионите.

- Аlpha Bank поддържа един от най-ниските лихвени проценти по ипотечни кредити и един от най-високите проценти на финансиране. Как успявате да постигнете това?
- Alpha Bank Group е голяма европейска банкова група с повече от 100-годишна история. Това ни изправя пред предизвикателството да се съревноваваме с някои от най-агресивните играчи в банковата система, като сме напълно наясно със значението на дългосрочните взаимоотношения с клиентите.

- Т.е. искате да кажете, че държите ниски лихви и високия процент финансиране под средните за пазара заради високата конкуренция в сектора?
- През последните години утвърдихме трайно своите позиции в България чрез разгръщане на мрежа и успяхме да заемем място сред десетте най-големи банки в страната. Понастоящем се наблюдава процес на стабилизиране на нашата мрежа, която привлича повече клиенти, но трябва да насърчаваме този процес, като поддържаме адекватни цени както при кредитните, така и при депозитните продукти.

- Необслужваните кредити продължават да растат. Само за 2010 г. те са скочили двойно до 12% от кредитния портфейл на трезорите. Може ли това да се окаже пречка за банковата система на даден етап?

- Трябва да отбележим, че банковата система в страната е далеч по-добре капитализирана, кредитите традиционно са по-добре гарантирани, а кредитните практики се осъществяват по-внимателно в сравнение с най-развитите пазари.
Системата понастоящем се справя с лошите кредити чрез внимателно предоговаряне с клиентите, разумно предвиждане на резерви за вероятни загуби и поддържане на разлика между кредитните и депозитните лихвени проценти, която може да помогне за частично компенсиране на кредитните загуби. Продължителният ръст при необслужваните кредити по принцип би забавил възстановяването на кредитния сектор.

- Какви ще бъдат приоритетите на Аlpha Bank - бизнес кредити, ипотечни кредити или други продукти?
- Следваме балансиран подход в нашето развитие с акцент и върху бизнес кредитите и върху кредитите за физически лица. Доказали сме възможностите си при предоставяне на нови кредитни и депозитни продукти и ще продължим да работим в тази насока. Възнамеряваме да предоставяме кредитни и депозитни продукти, които са структурирани конкурентно и предвиждат адекватна ценова политика спрямо всички клиентски сегменти.

- Статистиката на БНБ обаче сочи, че банката отчита загуби. Към края на 2010 г. отрицателните резултати възлизат на над 70 млн. Първо, този резултат притеснителен ли е за вас и какви мерки предприемате, за да ограничите тенденцията? На какво се дължи тя? Кога разчитате да излезете отново на печалба?
- Аlpha Bank се гради върху разумни икономически политики. Разгръщането на нашата мрежа в страната бе осъществено точно преди началото на кризата, което попречи на нашите клонове ефективно да завършат процеса на стабилизация. Същевременно като група ние решихме да бъдем изключително предпазливи при формирането на провизии за загуби. В резултат на това Аlpha Bank не само показа по-добри резултати от всички останали гръцки банки при извършените стрес тестове, но и се справи по-добре от повечето по-големи европейски конкуренти. Ето защо неотдавна спечелихме наградата на списание The Banker - „Гръцка банка на годината”. Очакваме процесът на стабилизация да изведе банката към оперативна печалба през настоящата година. Разбира се, това ще зависи от темповете на икономическо възстановяване.

- Засили ли се интересът от страна на гръцкия бизнес за инвестиции у нас поради строгата фискална политика в Гърция?
- Глобализацията на бизнеса определено е тенденция, която рано или късно превръща големите местни компании в регионални играчи. В резултат на този процес в България виждаме инвеститори не само от Гърция. Разбира се, данъчните облекчения, трудовите разходи, разходите за комунални услуги и бюрокрацията играят важна роля в този процес. България може да предложи много предимства. Не е изненада, че двата основни недостатъка - бюрокрацията и неефективната правна система, често се посочват от бизнеса и регулаторите в сектора като фактори, на които трябва да се обърне внимание.

- Централата на банките повиши ли изискванията след това, което стана в Гърция?
- Аlpha Bank се възприема като регионален играч, като за нас регионалният пазар е изключително важен. Нашата цел в България е трайно да се установим тук и да се развиваме. Имаме пълната подкрепа от нашата централа, за да постигнем това.

Интервюто взе Диана Йосифова
diana.iossifova@klassa.bg
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване