02/20/11 17:49
(http://www.klassa.bg/)

€6,298 млрд. иска "Росатом" за строежа на АЕЦ "Белене"

Георги Велев
georgi.velev@klassa.bg

6,298 млрд. евро е цената за АЕЦ „Белене“, по която в момента се водят преговори с България, пише в писмо до медиите от „Росатом“ и подписано от шефа на департамента по комуникация Сергей Новиков. От компанията обясняват, че са изпълнили всички условия, поставени от българското правителство. Под шапката на дружеството е компанията „Атомстройекспорт“, която е изпълнител на АЕЦ „Белене“. Договорът с дружеството бе подписан през 2006 г., като досега са подписани 11 допълнителни споразумения. Последното от тях изтича в края на другия месец, а българската страна все още не е парафирала 12-ото споразумение, с което трябва да се определи какво трябва да се свърши на площадката до 2014 г. За руската страна остават неизвестни причините, поради които досега не е подписано новото споразумение, се казва още в писмото.
Ако до края на март този анекс не бъде подписан, „Атомстройекспорт“ няма да има правно основание да работи по проекта. Руската страна на няколко пъти вече заплашва, че може да съди страната ни, ако проектът продължава да се бави.
Продължаването на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене" зависи от постигането на договорености по редица въпроси, най-важният от които е този за цената, заявиха вчера от НЕК. От дружеството обясниха, че очакват по-конструктивен подход с руската страна, който да позволи сключването на договор за инженеринг, доставка и строителство (EPC договор).
С кредит за 20 г. НЕК може да изплати своето участие в строежа на АЕЦ „Белене“, изчисляват от „Росатом“. Според руснаците НЕК ще запази мажоритарния си дял от 51% в проекта, като се вземат предвид вложените до момента средства от обществения доставчик, както и подготвената площадка и инфраструктура.
За останалите пари, необходими за строежа, бъдещата проектна компания за АЕЦ „Белене“ може да привлече самостоятелно кредитен ресурс със срок на погасяване от момента, в който първият блок започне да произвежда и продава електроенергия. По този начин държавата няма да плати никакви средства за завършването на втората атомна централа, а ще получава евтина и чиста енергия, обясняват от компанията.
Двата 1000-мегаватови реактора на АЕЦ „Белене“ ще могат да работят поне 60 г., което означава, че 40 г. страната ни ще има чиста печалба от продажбата на ток, твърдят от „Росатом“. С определянето на твърдата цена „Атомстройекспорт“ ще поеме всички инфлационни рискове, а строежът на централата ще продължи до 2017 г.
Освен този метод на финансиране, френската компания „Арева“, която също участва в проекта, предложи кредитни агенции да отпуснат 1,5 млрд. евро заем за централата. Идеята е с това да се ангажират френската и немската кредитни агенции „Кофас“ и „Хермес“. В края на миналата седмица енергийният министър Трайчо Трайков обяви, че „Арева“ има възможност да осигури 800 млн. евро кредит. Компанията участва в проекта в консорциум с немската „Сименс“.


Сашо Дончев, председател на УС на БСК: Държавата не трябва да участва в енергийните проекти

Държавата не трябва да участва в изграждането на магистралите и енергийните проекти чрез средства на своите данъкоплатци, заяви пред „Дарик“ Сашо Дончев, председател на управителния съвет на БСК. Според него магистралите у нас отдавна е трябвало да бъдат построени. „Аз съм категорично против участието на държавата и в енергийните проекти – например АЕЦ. Ако в тези проекти има хляб, за тях ще се намерят инвеститори”, добави той.
По думите му големи проекти като „Южен поток” и „Набуко” могат да се осъществят с частен капитал. Ако държавата има някаква роля, то очевидно е да не пречи в пазарната реализация на проектите, добави той. Според Дончев Русия отдавна се е отказала от строежа на петролопровода „Бургас – Александруполис”. Бизнесът би могъл да построи подобен проект, ако се гарантират доставките на нефт за него, каза още шефът на камарата.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване