03/27/11 18:51
(http://www.klassa.bg/)

Налагат тримесечен мораториум за строежа на АЕЦ "Белене"

Решение за АЕЦ „Белене“ ще има, когато ЕК се произнесе по безопасността й, каза вчера пред Нова тв министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Вероятно това е и причината за думите на премиера Бойко Борисов, че България и Русия ще подпишат през тази седмица нов меморандум, с който ще се наложи тримесечен мораториум върху проекта. Той е необходим, за да се изчистят техническите въпроси с цената на централата, за сеизмичността в района и други спорни моменти.
Българската страна е изпратила още 30 въпроса към „Росатом“, свързани със строежа и сигурността на централата, уточни Трайков по време на парламентарния контрол в петък. Той обясни, че питанията са формулирани основно заради тежката авария, която се случи в японската АЕЦ „Фукушима 1“. Очакванията на страната ни са отговорите да бъдат придружени с изследвания и доказателства за твърденията. Трайков отново потвърди, че няма да се прави компромис с безопасността на бъдещата АЕЦ и нейната икономическа целесъобразност. Обмисля се и възможността да се поискат допълнителни гаранции за безопасността на реакторите, които да бъдат потвърдени и от Международната агенция за атомна енергия и от съответните органи на ЕК. Поставянето на допълнителни защити на реактора обаче би повишило допълнително неговата цена, заяви преди седмица Комаров. Тогава той обясни, че 40% от цената на АЕЦ „Белене“ отиват за осигуряване на безопасността на реакторите.
До края на 2011 г. МИЕТ ще разгледа и оцени риска и безопасността на АЕЦ „Белене“. Изследването ще бъде направено под егидата на Международната агенция за атомна енергия. Очаква се да се правят анализи на рисковете от наводняване, пожар, взрив, сеизмичен риск, технологичен риск от спиране на охлаждането на активните зони на реактора, като се вземат предвид поуките от произшествието в Япония, обясни Трайков.
Повече от 1,7 млрд. евро са средствата, които досега са вложени в строежа на АЕЦ „Белене“, и тези, които ще отидат като разходи за консултантите по проекта. Това стана ясно от изявление пред руската Дума на Кирил Комаров, изпълнителен директор, отговарящ за ядрения енергиен комплекс в „Росатом“. Той обясни, че така сметнато строежът на централата ще струва 8 млрд. евро. От пресслужбата на „Росатом“ уточниха, че определената в момента цена от 6,298 млрд. евро за строежа на двата реактора остава непроменена. Останалите разходи обаче са извън подписания договор между НЕК и „Атомстройекспорт“ и се поемат от обществения доставчик. В тях влиза строежът на елмрежа и подстанции до бъдещата централа, които според български специалисти ще струват около 800 млн. евро.
Във вторник предстои заседание на Управителния съвет на „ЛУКойл Нефтохим“-Бургас, на което представителят на държавата, зам. транспортният министър Камен Кичев, ще поиска информация за начина, по който се образуват цените на горивата.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване