02/26/11 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Русия се въоръжава за 474 милиарда евро

Балистичната ракета „Булава”. Снимка: дни.ру

Руското министерство на отбраната планира да разработи нова тежка междуконтинентална балистична ракета, която да замени модела РС-20, познат на Запад под името “Сатана”, пише московският в. “Ведомости”. Владимир Поповкин, заместник-министър на отбраната на Русия, изброи пред журналисти основните видове оръжия, за които държавата ще плати 19 трилиона рубли (близо 474 милиарда евро) в рамките на военната си програма до 2020 г.

Десет на сто от средствата ще бъдат изразходвани за разработка на нови въоръжения, за оръжейни покупки - 80 на сто, а останалото - за ремонт и модернизация на бойната техника, уточни Поповкин. Ядрените стратегически сили са първият приоритет в програмата, изтъкна той. Предвижда се министерството да купи осем ядрени подводници, две от които вече са построени. Те ще бъдат въоръжени с междуконтинентални ракети “Булава”.

За пръв път бяха огласени плановете за покупка на кораби, отбелязва всекидневникът. До 2020 г. за руския военен флот ще бъдат купени близо 100 кораба, включително 35 корвети, 15 фрегати, 20 подводници и спомагателни съдове. Става дума главно за корвети от нов тип и вече е обявен конкурс за разработка на такива кораби, посочва пред “Ведомости” руски военен експерт. Военната авиация на Русия ще получи 600 нови и модернизирани самолети, сред които ще има изтребители от новия модел ПАК ФА, МиГ-ове и различни модификации на Су, също и 1000 хеликоптера. Според източник от министерството на отбраната близо половината зенитни ракетни комплекси С-300 ще бъдат сменени с нови модели, добавя изданието.

Поповкин обеща руската армия да получи 56 дивизиона ракетни системи от следващото поколение - С-400, отбелязва “Московский комсомолец”. На тяхна база ще бъде създадена и най-новата С-500, но с модерна ракета, която ще бъде разработена до 2013 г. С-500 предстои да стане основното оръжие на бъдещите сили за военнокосмическа отбрана на Русия, добавя вестникът.

Според Поповкин до седем години Русия ще приключи модернизацията на сухопътния комплекс от системата за предупреждение за ракетни атаки, пише “Росийская газета”. Цялата страна ще бъде обградена с радиолокационно поле без мъртви зони. В космоса ще бъдат изстреляни нови сателити за разузнаване, комуникации и бойно управление; те ще следят и за ракетни пускове на земната повърхност, посочва вестникът. Освен това, скоро в руските въоръжени сили предстои да бъдат включени леки мобилни въздушнопреносими бригади, които при нужда ще бъдат прехвърляни в застрашени райони.

“РБК дейли” акцентира върху разработваната в Русия нова атомна подводница от пето поколение и предвиденото създаване на корабни хиперзвукови ракети. Освен това, държавната програма включва модернизация на стратегическите ракетоносци Ту-160 и бомбардировачите Ту-95МС. Разработва се и прецизно оръжие.

Бе съобщено, че Русия преговаря с Франция за покупка на ограничена партида екипи “Фелен”, проектирани за “войника на бъдещето”. Те включват оръжие, боеприпаси, бронирана жилетка, защитен шлем с два дисплея и микрофон, средства за връзка и други хай тек устройства. Оръжейната програма на Русия включва и създаването на руски аналог, съобщава изданието.

За покупка на нови модели ще бъдат изразходвани едва около 30 на сто от средствата, а над половината - за доработка и преработка на оръжия втора употреба, прогнозира обаче за “РБК дейли” московски военен експерт. Според него, в Русия липсват и производствени мощности, необходими за осъществяване на “глобалните” планове. Дори най-големите руски заводи могат да произвеждат по 10-15 машини годишно. И най-важното, те са вече натоварени докрай с поръчки за износ, заявява специалистът.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване