03/08/11 00:04
(http://www.klassa.bg/)

265 са фирмите за пътна помощ у нас, а никой не ги контролира

Николета Цветкова
nikoleta.cvetkova@klassa.bg

Никой не контролира фирмите, които оказват пътна помощ, заяви за „Класа“ Георги Янакиев, председател на Съюза на българските автомобилисти (СБА). По думите му държавата трябва да се намеси, за да се въведе регламент при извършване на услугата. 265 са фирмите на територията на цялата страна, които предлагат пътна помощ у нас, според регистъра на Агенция „Пътна инфраструктура“ АПИ/.
СБА е най-голямата организация, с повече от 130 автомобила, която оказва пътна помощ на територията на цялата страна. „Само фирмите, които са членове на СБА, могат да оказват пътна помощ на чуждестранните превозвачи, които преминават през територията на страната“, каза още Янакиев. Той обясни, че само тази организация има сертификат от ФИА, международната организация за автомобилизъм. Към момента желаещите да извършват пътна помощ трябва само да подадат молба в АПИ. „Тази елементарна процедура е предпоставка за нелоялна конкуренция и огромен сив сектор, което е най-големият проблем за бранша“, коментира Янакиев.
АПИ има отговорност да регистрира фирмите, подали молба за извършване на услугата „Пътна помощ”, които отговарят на условията и да води актуален регистър. Това се извършва на база Закона за движение по пътищата, в които има минимални технически изисквания към фирмите, които искат да предлагат тази услуга. Но тя не е ангажирана с контрол над дейността, съобщиха от пресцентъра на агенцията.
Желанието на СБА е Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) да въведе регулаторни механизми към едноличните търговци. По думите на председателя на СБА изискванията в закона не са достатъчни, за да се гарантира безопасност при извършване на пътна помощ, както и да се защити интересът на потребителите. „МТИТС трябва да провежда курсове, в които да се подготвят механици, които трябва да са обучени не само технически, но трябва да могат да дават първа помощ“, коментира той. От СБА водят преговори с МТИТС за промяна в политиката на ведомството към тази услуга, но до момента резултати няма.
В сегашните условия за печалби от извършване на пътната помощ не може да се говори, коментират от сектора. В последните години работата значително е намаляла и фирмите са на ръба на фалита. Тези, които членуват в Съюза на българските автомобилисти работят с фиксирани цени на предлаганата услуга, които са единни за цялата страна. „Цената на услугата, която нашите членове предлагат, е около 1 лев на километър и такса за качване и сваляне на автомобила“, твърди Георги Янакиев. Проблем има при едноличните търговци, които работят чрез така нареченото двустранно договаряне. Това означава, че лицето, което предлага услугата, няма официално заявени цени, а на мястото се договаря сумата, за която ще окаже помощ на пострадалия. При тези търговци е най-трудно да се проследи финансовата отчетност, защото масово липсват фискални устройства.
Оборотът на фирмите в СБА за миналата година е близо 1 милион лева, сочи статистиката на организацията. Според нея тези приходи стигат само за покриването на разходите. Общата стойност на пазара не може да бъде изчислена, защото много не издават касови бележки и не водят счетоводни отчети, а данъчни проверки, които да установят нарушенията, също не се правят. Единственият контрол, който се осъществява, е от „Държавна автомобилна инспекция“, но той е насочен към изправността на превозните средства, а не към възможностите му да извършва пътна помощ.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване