03/15/11 18:43
(http://www.klassa.bg/)

Американци купиха наша ТЕЦ за 230 млн. евро

Георги Велев
georgi.velev@klassa.bg

Американската компания „Контур Глобал“ ще бъде новият мажоритарен собственик на ТЕЦ „Енел Марица-изток 3“, съобщиха вчера от италианската компания „Енел“. Фирмата ще закупи от италианската компания българската ТЕЦ за 230 млн. евро. „Енел“ досега държеше 73-процентен дял от ТЕЦ-а, а останалата част е собственост на НЕК. Съоръжението бе основно рехабилитирано от „Енел“, като в него бяха вложени около 900 млн. евро. След ремонта мощността на централата бе повишена до 908 мвт. Централата продава електроенергията си на НЕК на цена от 126 лв./мвтч по споразумение от подписан дългосрочен договор. От ноември миналата година обаче една от турбините в ТЕЦ-а има дефект при лопатките, като проблемът все още не е разрешен.
През 2010 година ТЕЦ-ът е имал приходи от 231 млн. евро и брутна печалба от 69 млн. евро, съобщиха от италианската компания.
Продажбата на 73-процентния дял от българската централа е част от плана за отделяне на активи от компанията с цел да се намалят дълговете на италианския енергиен гигант. По данни на „Енел” сделката с българската централа, която окончателно трябва да бъде осъществена през юли тази година, ще намали общата задлъжнялост на компанията с 450 милиона евро. Компанията смята да продаде и двете си вятърни централи у нас, които се намират край Камен бряг и Каварна и са с мощност от 42 мвт, информира Дарик радио.
Развитието на българския пазар е изключително трудно и ситуацията не е окуражаваща, заяви главният изпълнителен директор на компанията Фулвио Конти. Според него капацитетът на мрежата в България не е достатъчен за нови инвестиции във ВЕИ и това е причината „Енел” да търси купувачи и на вятърните турбини.
С близо 5 млрд. евро са намалели дълговете на групата „Енел“, като през миналата година са били почти 45 млрд. евро, обясниха от компанията. С 22% до 4,3 млрд. евро е намаляла и печалбата на „Енел“ за 2010 г. Резултатите ни през миналата година надхвърлиха очакванията ни, каза вчера главният изпълнителен директор на „Енел“ Фулвио Конти. Целта на компанията е до 2015 г. нетната печалба на „Енел“ да се увеличи до 20 млрд. евро. Така чистата печалба би достигнала 5,8 млрд. евро след 5 г., заявиха от италианската компания. До края на 2015 година „Енел” смята да инвестира 31 млрд. евро в мощностите си по света. По-голямата част от средствата ще отидат за сектора на възобновяемите енергийни източници в Испания и Португалия.
Със 7,3% повече електроенергия, или 309 тераватчаса е продала „Енел“ през миналата година. Оттам добавиха, че по-големите продажби са направени основно на пазарите извън Италия. От компанията отчитат по-голямо производство на електроенергия. Българските активи на дружеството са добили с 0,9 твтч повече ток, обясняват от „Енел“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване