03/15/11 17:50
(http://www.klassa.bg/)

Г-8 не постигна съгласие за зона без полети над Либия

Външните министри на Г-8 не успяха да постигнат съгласие за налагане на зона, забранена за полети над Либия, съобщи вчера Ройтерс.
В заключителната декларация на срещата, приключила вчера в Париж, не бе спомената възможността за налагане на такава зона, а единствено, че либийците имат право на свобода, както и че Муамар Кадафи е изправен пред „тежки последствия“, ако игнорира това право.
Великобритания подкрепи Франция в натиска за военна намеса на международната общност, с която силите на Кадафи да бъдат лишени от възможност да бомбардират градовете под контрола на опозицията. Британският външен министър Уилям Хейг обаче призна, че не всички страни от Г-8 са съгласни за налагане на зона, забранена за полети. „Искането на Арабската лига за мерки за защита на населението на Либия бе посрещнато със силно одобрение. Начинът, по-който това ще се осъществи, ще трябва да се обсъди допълнително, включително в Съвета за сигурност на ООН“, подчерта Хейг, като добави, че има съгласие натискът върху Кадафи да се засили. Сред противниците на налагането на зона, забранена за полети, бяха САЩ, Русия, Германия и Италия.
Френският външен министър Ален Жупе обяви, че колегите му са се съгласили, че мястото, откъдето трябва да се окаже натиск на режима на Муамар Кадафи, е Съветът за сигурност на ООН, както и че арабските страни също трябва да участват. По думите му подобен натиск трябва да включва „засилване на санкциите, включително с икономически мерки, установяване на морско ембарго и предвиждане на забрана за полети, въпреки че това не е панацея“. Германският външен министър Гидо Вестервеле обяви, че германското правителство е скептично по отношение на възможни военни действия и подчерта, че са необходими още преговори. Русия също се обяви против забраната за полети, която според нея може да се окаже неефективна.
Междувременно военните самолети на Кадафи продължиха въздушните удари срещу бунтовниците в град Аджабия втори пореден ден вчера, съобщи „Блумбърг“. Бомбардиран бе и пътят, свързващ Аджабия с петролното пристанище Брега, където бунтовниците и правителствените войски се бият от три дни за установяване на контрола над града. „Ал Джазира“ съобщи, че елитни военни подразделения, командвани от синове на Кадафи, са тръгнали към Брега, който е единственият голям град преди бунтовническата крепост Бенгази. Силите на Кадафи си върнаха Зуара, последния контролиран от бунтовниците град на запад от столицата Триполи след артилерийски обстрел вчера.


Хилари Клинтън предлага икономическа помощ на опозицията

Американският държавен секретар Хилари Клинтън обсъди възможността за икономическа и политическа помощ за либийската опозиция по време на 45-минутна среща с един от нейните лидери в понеделник в Париж, съобщи АФП. „Те проведоха лична и откровена дискусия за начините, по които САЩ могат да помогнат на либийците в усилията им срещу режима на Кадафи“, каза говорителят на Държавния департамент Филип Рейнс. Клинтън обаче не обеща военна помощ за опозицията, която продължава да губи позиции от силите на Кадафи.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване