03/19/11 22:25
(http://e-vestnik.bg/)

При кого отива Обама в Латинска Америка

Ядрена криза в Япония, боеве в Либия, размирици в Близкия изток и заплаха от блокиране на работата на правителството у дома. Сега е тежък период за президента Барак Обама, за да замине на задгранична обиколка в Латинска Америка. През следващите пет дни Обама ще посети Бразилия, Чили и Салвадор с мисия, която както каза Белият дом, е за създаване на нови възможности и нови работни места за САЩ и обсъждане на тревожни проблеми от регионалната сигурност.

Обиколката, смятана от мнозина в това полукълбо за закъсняла, също така е усилие за заздравяване на отношенията, които се влошиха две години след като Обама обяви нова глава в амерликанските ангажименти в региона. През това време Китай разшири икономическото си влияние в Латинска Америка и задмина САЩ като водещ търговски партньор на Бразилия. Въпреки многото належащи въпроси пред президента, Белият дом е решен обиколката да се състои, наблягайки на потенциала на региона за икономическия растеж на САЩ. “Наложително е САЩ да не се оттеглят от тези региони. Когато се оттегляме, от това страда способността ни да развиваме партньорства, които служат на интересите ни”, каза заместник-съветникът по национална сигурност Бен Роудс.

Планираното заминаване на Обама е ден след като Съветът за сигурност на ООН одобри налагането на забранена за полети зона над Либия и разреши да се вземат “всички необходими мерки” за защита на цивилните от нападенията на силите на Муамар Кадафи. В Латинска Америка Обама ще се срещне с наскоро избраната президентка на Бразилия Дилма Русеф и с президентите на Чили Себастиан Пинера и на Салвадор Маурисио Фунес.

Всяка от избраните от администрацията държави дава на Обама различен поглед върху едно разнообразно полукълбо. Същевременно при избора на тези три държави Обама подава ръка на нации, чиито политически лидери показват прагматичен стил на управление и където антиамериканизмът бележи спад. В това отношение те са в рязък контраст с Венецуела и Боливия, които са ръководени от антиамерикански настроени леви популисти.

В същото време с Бразилия, Чили и Салвадор Обама привлича вниманието върху три демокрации, издигнали се над бурното си минало. Според администрацията на Обама те дават пример как може да се излиза от периоди на размирици като протичащите сега в Близкия изток. Обиколката дава освен това на Обама възможност ясно да формулира доктрината си за региона - както постъпи за Близкия изток с речта си в Кайро през юни 2009 г. Обама пази този момент за понеделник в столицата на Чили Сантяго. Там той отново ще заяви каква е целта му - да развива равноправни отношения със страните от региона и ще подчертае роля на тези отношения за подобряване на добросъседските отношения.

На това пътуване Обама не тръгва с кошница с постижения или важни споразумения, които да се изтъкват при визитите му. Всъщност, що се отнася до търговията, той потегля с празни ръце. Готвените споразумения за свободна търговия с Колумбия и Панама не са довършени и бизнесът и републиканците настояват те да бъдат доведени до успешен край. Първата дама Мишел Обама, майка й и двете дъщери на семейство Обама ще прилагат своята марка за демокрация - те ще участват в редица прояви за млади хора, особено в социално слаби общности.

Обама посети региона за пръв път през април 2009 г., когато участва в среща на върха на 34 държави в столицата на Тринидад и Тобаго Порт ъф Спейн. Оттогава обаче най-много внимание към Латинска Америка президентът обръщаше заради свързаното с наркотрафика насилие в Мексико, а другите проблеми на региона останаха на заден план спрямо приоритетите на САЩ във вътрешната и външната политика.

“Смятам, че меденият му месец в региона е пред своя край. Той си дава сметка за това. Така ...

Публикувана на 03/19/11 22:25 http://e-vestnik.bg/11325/pri-kogo-otiva-obama-v-latinska-amerika/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване