05/12/11 21:10
(http://e-vestnik.bg/)

Мафии настъпват в Латинска Америка

Асошиейтед прес

Трансгранични престъпни групи, действащи из Латинска Америка, са най-голямата заплаха за региона. Около това мнение се обединиха миналата седмица високопоставени служители и експерти от САЩ.

“Налице е голяма заплаха, върху която ние всички трябва да съсредоточим вниманието си, а именно трансграничната престъпност”, заяви генерал Дъглас Фрейзър, ръководещ Южното командване на САЩ, на конференция, организирана от Центъра за изследване на политиките в Западното полукълбо към университета в Маями. Южното командване на САЩ има за задача да осъществява планиране, операции и сътрудничество в областта на сигурността със страните от Централна и Южна Америка.

Фрейзър подчерта, че притесненията не са свързани само с трафика на наркотици, но и с търговията на оръжия, прането на пари и трафика на хора.
Сякаш в потвърждение на мнението на Фрейзър точно когато конференцията започваше, полицията в Бразилия обяви, че е арестувала шестнадесет членове на предимно съставена от сърби престъпна група, занимаваща се с трафик на наркотици, която е издирвана и от Интерпол.

Никъде опасността не е по-голяма, отколкото в Централна Америка, където съпътстващото насилие вече излиза извън контрол, заявиха членовете на експертната комисия.

Кевин Касас-Самора, експерт по Латинска Америка от базирания във Вашингтон институт “Брукингс”, заяви, че броят на извършените през изминалата година убийства в Гватемала, Хондурас и Салвадор е по-голям от този във всичките държави членки на ЕС, взети заедно. “В региона се надига цунами”, казва той. “Две трети от него са в Латинска Америка.”

Касас-Самора подчерта, че престъпните банди процъфтяват отчасти и заради слабостите в устройството на държавите от Централна Америка, където частните охранителни сили са доста повече от полицията, а съдебната система продължава да е пропита от корупция. Повече от четвърт от младите гватемалци не учат и не работят, казва още той. “Данъчната реформа е най-важната задача, с която регионът трябва да се справи, ако наистина е разтревожен за своята сигурност.”

Сюзън Кауфман Пърсел, директор на Центъра за изследване на политиките в Западното полукълбо, е съгласна с мнението, че Гватемала в частност “е на прага да се провали като държава”. Тя обаче добави, че ще е много трудно управляващите елити в Централна Америка да бъдат убедени в необходимостта да увеличат данъците и да осигурят повече услуги за гражданите.

“Вижте проблемите, които срещаме у нас при убеждаването на гражданите да подкрепят увеличаването на данъците, а имаме много по-добре организирана и много по-добре развита демократична система”, каза тя в една от почивките на конференцията.

Дейниъл Ериксън, висш съветник в Държавния департамент на САЩ по въпросите на Западното полукълбо, заяви, че администрацията признава важността на ангажимента си към Централна Америка. “Може би противно на популярното схващане ние обръщаме доста голямо внимание на Централна Америка”, каза той.

“Работим активно с партньорите от региона, а също така и с международната общност на финансовите донори, за да приложим политики, които по бърз и ефективен начин да спрат тревожния упадък в сигурността на гражданите”, заяви той пред аудиторията от водещи представители на бизнеса, политици и учени.

Фрейзър каза още, че американското правителство е засилило сътрудничеството си с правителствата на страните от Централна Америка в усилията им да се справят с проблема и изрази надежда, че сътрудничеството в крайна сметка ще доведе до постигането на успех като този в Колумбия в борбата с наркотрафика.

Той добави, че никоя от страните в региона не представлява сериозна заплаха за сигурността на САЩ. Все пак той отбеляза, че през последните години Иран е удвоил броя на посолствата си в региона и е открил културни центрове в седемнадесет страни. Фрейзър заяви още, че “Хизбула” също е увеличила присъствието си в региона, но то се изразява предимно в набирането на средства за организацията в Близкия изток.

Междувременно най-високопоставеният дипломат от администрацията на президента ...

Публикувана на 05/12/11 21:10 http://e-vestnik.bg/11751/mafii-nastapvat-v-latinska-amerika/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване