03/23/11 18:34
(http://www.klassa.bg/)

„Южен поток“ ще донесе до 1,5 млрд. евро преки инвестиции в Сърбия

Теодора Йорданова

Строителството на участъка от газопровода „Южен поток“ на територията на Сърбия ще позволи да се привлекат до 1,5 милиарда евро преки инвестиции и ще обезпечи 4 милиарда печалба от транспортирането на газ за 25 години експлоатация. Това заяви изпълнителният директор на проекта „Южен поток“ Марсел Крамер в Белград, цитиран от РИА „Новости“. Той, шефът на „Газпром“ Алексей Милер, министърът на извънредните ситуации Сергей Шойгу, на енергетиката Сергей Шматко, зам.-министри на образованието и икономиката и заместник външният министър Владимир Титов са част от делегацията, придружаваща руския премиер Владимир Путин в Белград.
„Искам да изразя задоволството си от това, как работим по приоритетните пунктове на нашето сътрудничество – енергетиката, транспорта и екологията“, каза Путин след срещата на четири очи с премиера Мирко Цветкович. В присъствие на двамата премиери бяха подписани четири споразумения – за сътрудничество между Белград и електрическата компания "Интер РАО ЕЭС", за съвместни проекти в туризма, транспорта и за научно-технически обмен.
Русия ще предостави на Сърбия кредит от 800 милиона долара, като част от сумата ще бъде за проекти в областта на железопътния транспорт, обяви сръбският президент Борис Тадич, който прие Владимир Путин по-късно вчера.
Преди посещението си в Белград Путин заяви в Словения, че газопроводът „Южен поток“ ще бъде изграден и от него ще имат полза всички европейски държави. На въпрос на словенски журналисти, дали са верни международните спекулации, че проектът е застрашен заради несъгласие от страна на Турция, Путин заяви: “Не смятаме, че има каквато й да е спънка за проекта от нашите турски партньори. Русия има разностранни отношения с Турция и Анкара е заинтересована за напредване на сътрудничеството.“ Той добави, че скоро се очаква разрешението на турската страна за изграждане на газопровода.
Путин пристигна в Белград с луксозния самолет „Илюшин“ на стойност 300 милиона долара. Машината е оборудвана със специална комуникационна система, две спални, баня, стая за почивка и бар, а един полет с този самолет струва 1,2 милиона долара, коментира „Блиц“.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване