10/19/11 18:10
(http://www.klassa.bg/)

Очакват 1,5 млрд. лв. преки инвестиции през 2012 г.

Директни инвестиции от 1,5 млрд. лева ще отидат във фирмите догодина при реализацията на инфраструктурни проекти и саниране на жилищни сгради, съобщи вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при откриването на изложението „Стройко 2000“ в НДК. Тя обясни, че това са пари от Оперативна програма „Регионално развитие“, които вече са договорени и за тях има одобрени проекти. Очаква се през следващата година строителният бранш да започне да се съживява след кризата.
Според данни на Камарата на строителите в България и в момента в сектора се отчита леко раздвижване. Павлова коментира, че през следващата година ще има повече работа за бизнеса, която се гарантира от договорените проекти. Сега се обсъждат спешните промени в Закона за устройството на територията, които целят да се улесни усвояването на парите по оперативните програми. Има планове и за подготовка на закон за строителството.
Вече е попълнен съставът на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, каза още Лиляна Павлова. На мястото на Николина Николова, която стана заместник-министър, е назначена Илияна Захариева, до момента е била директор на дирекция „Проектиране“ в агенцията. Строителния министър добави, че през тази зима ще бъде разработен модел за различен вид поддържане на пътища по финландски образец. Плановете са той да бъде тестван на магистрала „Люлин“. Да се плаща не авансово, а когато пътищата са чисти и добре поддържани, предвижда новата система. Ако новият модел се окаже успешен, когато изтекат 4-годишните договори с фирмите, заети с поддръжката на пътищата, той ще се приложи за всички магистрали, обясни Павлова.
„Заедно за една по-хубава България“ е девизът на есенното строително изложение „Стройко 2000“. Над 500 фирми представят най-новите си технологии и стоки. Сред тях са специално разработен зидарски разтвор от австрийската компания „Винербергер“ и PVC прозорци и алуминиеви системи с отваряне чрез плъзгане на щанда на „Ролпласт“. На изложението фирма „Рим дърво“, представител за България на aвстрийската фирма Redwell, представя и картини, които се използват и като отоплителни уреди. Посетителите могат да видят за първи път и стоките на шведската компания Tormek, която е специализирана в производството на инструменти за заточване. В НДК са и последните модели на фирма Festol - акумулаторен винтоверт, фреза и компактна лампа. Експонатите са разположение на 5 от етажите на НДК и на част от външната площ на двореца и ще могат да бъдат разглеждани до 25 октомври.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване