03/29/11 18:10
(http://www.klassa.bg/)

СДС иска оставката на Мирослав Найденов

СДС поиска оставката на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов и на директора на Държавен фонд „Земеделие“ Светослав Симеонов. Това стана на пресконференция, която дадоха сините вчера. Те обвиниха министъра в корупция на базата на документи от фонда, които са достигнали до тях. От „Раковски“ 134 разпространиха докладна записка от Светослав Симеонов (сегашен шеф на ДФЗ), който като заместник изпълнителен директор на фонда през 2010 г. съобщава за натиск от министъра за осигуряване на предимство на проекти, които са на определени консултантски фирми.
"Многократно съм получавал обаждания от кабинета на министър Найденов за осигуряване на предимство на проекти на тези, както и на други консултантски фирми, като голяма част от тях са били с проблеми и неотговарящи на правилата на програмата", пише в обясненията си до тогавашния председател на фонда Калина Илиева Симеонов. Той твърди, че за случая е уведомил ВКП, тъй като по проекта е имало разследвания и от ОЛАФ. Впоследствие на сигнала се е получило писмо от ОЛАФ, че през август 2010 г. ще извършат проверка на място по посочения конкретен проект. „По време на тази проверка ще бъде установено, че проектът е одобрен неправомерно, от което произтича риск както за имиджа на страната, така и за финансирането от страна на ЕК“, пише Симеонов.
СДС настояват прокуратурата най-сетне да се произнесе по сигнала на парламентарната комисия за борба с корупцията, изпратен преди месеци по случая. "Този документ е с дата 25.06.2010 г. Впоследствие, същият Светослав Симеонов е назначен без конкурс за изпълнителен директор на фонда, което по всичко личи, че е сделка, за да бъдат успокоени духовете. Повече от 6 месеца системно алармираме за нарушения в дейността както на фонда, така и на министерството - за тежки конфликти на интереси, за потресаваща корупция“, заяви Борис Марков, председател на предизборния щаб на СДС.
От Държавен фонд „Земеделие“ разпространиха официално опровержение на информацията, изкарана от сините. Според нея писмото е „поредният фалшив документ на бившия изпълнителен директор Калина Илиева“.
Под № 01-1102/1400 25.06.10 в деловодството на ДФЗ има съвсем друг документ като текст и съдържание. Вероятно става въпрос и за фалшифициран подпис на сегашния изпълнителен директор на ДФЗ Светослав Симеонов.
„Не искам въобще да коментирам съдържанието на този фалшификат. Очевидно СДС, изнервени от последните социологически изследвания, прибягват към методи, нетипични за сериозни партии”, заяви министър Мирослав Найденов пред „Фокус“.
Той обясни, че това е всичко, което може да се коментира от дистанция, тъй като в момента е на работно посещение в Йордания. „Правим всичко възможно, за да отворим арабските пазари за българските земеделски стоки”, каза още Найденов. Той определи действията на СДС като некоректни и недопустими. „Такива атаки бяха опитвани в месеците назад. Не искам да обвинявам никого, но по всяка вероятност е инспирирано от бившия изпълнителен директор Калина Илиева, която е принуждавала служители на фонд „Земеделие” да се опитват да ме злепоставят”, заяви още министърът.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване