03/29/11 18:27
(http://www.klassa.bg/)

Хилари Клинтън: Въздушните удари ще продължат, докато Кадафи не отстъпи

Представителите на над 35 страни от коалицията срещу режима на Кадафи, ЕС, ООН, Арабската лига и Африканския съюз се събраха в Лондон вчера, за да призоват за незабавно прекратяване на огъня в Джамахирията. При откриването на конференцията британският премиер Дейвид Камерън посочи, че Кадафи продължава да нарушава резолюцията на Съвета за сигурност на ООН. Срещата имаше за цел да се установи политическо ръководство и да се събере по-широка подкрепа за либийската операция преди поемането на командването от НАТО. България бе представена от външния министър Николай Младенов. Срещата бе свикана от американския държавен секретар Хилари Клинтън. Тя обяви, че коалиционните удари над Либия ще продължат, докато полковникът не се съобрази с условията на ООН.
Италия подготви за срещата политически план за прекратяване на кризата, който включва варианти за изгнаничество на либийския лидер. Самият Кадафи призова представителите на коалиционните сили, събрани в Лондон, да прекратят „геноцида“ в Либия, предаде ДПА. „Оставете Либия на либийците, вие извършвате геноцид срещу мирен народ и унищожавате една развиваща се държава“, обяви полковникът в писмо, разпространено от официалната агенция Джана. “Онова, което се случва в момента, е в подкрепа на „Ал Кайда“, за да може тя да контролира Северна Африка и да я превърне в следващия Афганистан“, подчерта Кадафи, като добави, че „стотици либийци“ са били убити при въздушните удари на коалиционните сили.
Защитавайки първия военен конфликт, започнат по време на неговия мандат, американският президент Барак Обама обяви в понеделник вечерта, че интервенцията на САЩ в Либия е предотвратила клането на цивилни, което би дестабилизирало целия регион, предаде АП. Обама обаче изключи възможността полковник Кадафи да се превърне в мишена на военните удари, като предупреди, че опитът либийският лидер да бъде отстранен с военни средства ще бъде скъпоструваща грешка. Президентът уточни, че НАТО ще поеме командването на цялата операция в Либия днес, но не се ангажира със срок за приключване на конфликта. Дипломат от НАТО обаче обяви по-късно вчера, че алиансът ще поеме командването на операцията в Либия 24 часа по-късно – в четвъртък сутринта, предаде АФП. Забавянето било необходимо за по-гладко прехвърляне на командването от САЩ на НАТО.
Американският посланик в ООН Сюзан Райс не изключи възможността администрацията на Обама да въоръжава либийските бунтовници в опит за прекратяването на 41-годишното управление на Кадафи, предаде Ройтерс.
Девет експлозии бяха чути в Таджура, на изток от Триполи, в ранните часове на вчерашния ден. Либийските бунтовници продължаваха да отстъпват под огъня на силите на Кадафи и вчера те се намираха на стотина километра източно от град Сирт, който искаха да превземат. Много от тях заявиха, че "чакат ударите от самолетите на Саркози", за да възвърнат военното си надмощие и да тръгнат към Сирт. В понеделник вечерта либийската държавна телевизия показа кадри на живо от резиденцията на Кадафи в Триполи, на които се вижда синът на Полковника - Хамис, облечен в униформа и приветстващ хората. Преди дни бяха разпространени информации, че той е убит.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване