03/30/11 21:33
(http://e-vestnik.bg/)

Защо Израел сменя шефовете на тайните служби

в. Джерусалем пост

Министър-председателят Бенямин Нетаняху обяви, че Йорам Коен ще стане новият директор на Службата за вътрешна сигурност Шин Бет. С това, според премиера, приключват радикалните персонални промени по върховете на различните агенции за военно, външно и вътрешно разузнаване.

През последните четири месеца бяха сменени директорите на Мосад, на военното разузнаване, на полицията, на Дирекцията на затворите. Сменен бе и началникът на генералния щаб на въоръжените сили. В някои случаи не е ясно дали става дума за смяна, или просто правителството реши да обяви официално името на човека, който стои начело на съответната агенция. Сега вече е ясно и кой ще оглави Шин Бет.

Макар Нетаняху и министърът на отбраната Ехуд Барак да твърдят, че става дума за случайност, много е вероятно да се окаже, че последната смяна е по-скоро провал на опитите да се планира стратегически и в дългосрочна перспектива и да се предвиди, че поголовните персонални промени могат да се окажат опасни - особено на фона на заплахите, пред които сега е изправен Израел.

Йорам Коен добре познава Шин Бет. Той служи в тази агенция агенция от 30 години и е преминал през всички нива в йерархията - както и досегашният директор Ювал Дискин. Шин Бет отделя основно внимание на онова, което става на палестинската арена, като в същото време се бори с арабския и иранския шпионаж, както и с еврейския тероризъм. Важността и трите направления се засилва с всеки изминал ден.

Що се отнася до палестинците, военните и Шин Бет започват да проявяват загриженост, че са изгубили някои от предишните си преимущества заради значителното отслабване на военната активност на Западния бряг - както и заради факта, че сега повече от преди се разчита на действията на палестинските служби за сигурност.

Без да разполагат със свои хора във всеки един от големите градове на Западния бряг, Шин Бет и военното разузнаване все по-трудно събират информация в сравнение с възможностите им по време на втората интифада, когато рейдовете и арестите бяха ежедневие.

Интересен е и фактът, че военните и Шин Бет продължават да търсят извършителите на убийството на Уди и Рут Фогел и на трите им деца в началото на март в техния дом в Итамар. В миналото и военното разузнаване, и Шин Бет успяваха да заловят за няколко дни извършителите на такива терористични актове.

Причините за това вероятно са две: това убийство е било извършено от самостоятелно действащ нападател, който трудно може да бъде проследен. Втората възможност е убийството да е дело на по-голяма терористична структура, който Шин Бет все още не успява да разбие. И в двата случая обаче израелците са свикнали и очакват бързо разкриване на престъплението. Но очевидно нещата вече не стават точно така.

Палестинският тероризъм не е единственият проблем в дневния ред на Коен. Увеличаващият се брой на нападения, извършвани от израелски заселници и крайно десни израелски активисти носят в себе си потенциала да разпалят наново конфликта с палестинците и да доведат до ескалация на насилието на Западния бряг.

Шин Бет обикновено стъпва много внимателно, когато действа в заселническите среди и се опитва да разкрие плановете на еврейски терористи. Но през последните години имаше случаи, които са показателни за потенциалната опасност от действията на тези екстремисти - като Джак Тейтел, евреин с американско и израелско гражданство, за когото се предполага, че е убил най-малко двама палестинци и несъмнено е свързан със серия от бомбени атентати и нападения.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване