04/07/11 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Израел - бивши шефове на тайните служби предлагат мирен план

Ройтерс

Бивши шефове на израелските сили за сигурност изготвиха нов мирен план, който се надяват да използват като платформа, за да окажат натиск над правителството на премиера Бенямин Нетаняху да поднови замразените преговори с палестинците. Израелски говорител потвърди рамките на плана и посочи, че той е основан на арабска инициатива от 2002 г., която Израел не прие заради призива й за репатриране на палестинските бежанци и пълно изтегляне на Израел от окупираните след войната от 1967 г. територии.

Около 40 известни израелци подкрепиха проекта. Сред тях има бивши политически лидери “гълъби”, както и бивши шефове на разузнавателните агенции Мосад и Шин Бет и израелската армия. Планът е разработен “в светлината на драматичните събития в Близкия изток” - имат се предвид масовите вълнения срещу автократични управници в арабския свят от януари насам - и целта му е да прикани Израел “незабавно да възобнови мирните преговори”, се казва в изявление на групата.

В нея влизат бившият шеф на армията Амнон Липкин-Шахак, бившият шеф на Мосад Дани Аялон, бившите директори на Шин Бет, Яаков Пери и Ами Аялон, и бившият генерал и лидер на Партията на труда Амрам Мицна, който беше кандидат за премиер на изборите през 2002 г. Пожелал анонимност говорител на групата потвърди медийните съобщения, че планът предлагаИзраел да приеме палестинска държава в ивицата Газа и по-голямата част от Западния бряг, включително части от Източен Ерусалим.

Предлага се евентуална финансова компенсация за палестинските бежанци и разделяне на контрола над Ерусалим, където кварталите с палестинско мнозинство да се управляват от палестинците, а еврейските квартали - от Израел. На палестинските бежанци може да се предложат обезщетения, а на малък брой от тях да се разреши да се завърнат по родните си домове в Израел, добави говорителят.

Палестинците искат държава, която да обхваща изцяло Западния бряг и ивицата Газа с обитавания главно от араби Източен Ерусалим за нейна столица и решаването на проблема с бежанците. Те отказаха коментар по инициативата и заявиха, че първо искат да се запознаят с текста й. В плана също се призовава за пълно изтегляне на израелските войски от Голанските възвишения, които бяха взети от Сирия във войната от 1967 г., в замяна на гаранции за регионална стабилност и икономически проекти, каза говорителят.

На израелския премиер е показано копие от плана, но той не го е коментирал публично. Нетаняху се съгласи по принцип на вариант с две държави за решаване на израелско-палестинския конфликт, но преговорите под посредничеството на САЩ блокираха през септември заради спор по продължаващия строеж на еврейски селища в окупирания Западен бряг. Усилията за съживяване на тези преговори до момента търпят неуспех, а палестинците наблягат на набиране на международна подкрепа за едностранно обявяване на независимост в ООН през септември.

Израелските лидери се опасяват, че подобен ход може да ги постави в изолация на международната сцена. Някои от министрите в правителството на Нетаняху го приканват да поеме инициативата и да представи нов план за излизане от задънената улица. “Ние смятаме, че сме прави, но много други страни по света изглежда не разбират гледната ни точка, което е катастрофално”, каза пожелал анонимност министър. “Трябва да направим ход и да покажем картите си”, каза той и добави, че не е сигурен дали Нетаняху ще направи това.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване