04/03/11 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Ислямът и арабските революции

Религията се утвърждава като все по-голяма сила в арабското пробуждане. Западняците трябва да запазят самообладание и да се доверят на демокрацията. Гледката на корумпирани стари арабски тирани, сваляни от власт по волята на ново поколение млади идеалисти, вдъхновени от демокрацията, обединени чрез Фейсбук и запленени от възможността за отваряне към по-широкия свят, вълнува наблюдателите навсякъде.Тези революции са в разгара си, макар и на различни етапи на завършеност.

В Тунис и Египет те са на прав път с преобладаващо ново настроение, изпълнено с надежди, и със задаващи се на хоризонта свободни избори. В Либия, Сирия и Йемен диктаторите са се вкопчили във властта с различна степен на успех. А монархиите от Персийския залив се опитват да се преборят с исканията за демокрация чрез финансирана от петрола щедрост, гарнирана със скромни и скъпернически политически отстъпки.

Засега тези въстания изглеждат до голяма степен нерелигиозни по характер. Западняците тихичко въздъхват от облекчение. Не че те като цяло са срещу религията. Мнозина - особено американците - са дълбоко вярващи. Но общо взето, те предпочитат своята пред всяка друга вяра, а след 11 септември 2001 г. са особено чувствителни към исляма.

Сега обаче се появиха признаци, че ислямът става все по-голяма сила в арабските революции. От това на хората, настроени светски и свободни от предразсъдъци, им се повдига. Те се страхуват, че арабското пробуждане може да бъде похитено от ислямисти, които отхвърлят плуралистичната версия на демокрация, потискат жените и развяват знамето на джихада срещу християните и евреите. Те се безпокоят, че кръвожадният радикализъм, чиято жертва станаха над 30 000 души през последните четири години в Пакистан, може да се прояви и в арабския свят.

Ислямът във възход

В Либия Преходният национален съвет, който постепенно печели признание като бъдещо правителство, е смесица от светски либерали и ислямисти. Сред бунтовниците има либийски джихадисти ветерани от Ирак и Афганистан, макар и не много на брой. Американски генерал установи “известно присъствие” на Ал Каида сред враговете на либийския полковник, подпомагани от Запада, събуждайки неприятните спомени от съюза на Америка срещу Русия с афганистанските муджахидини, преди те да се превърнат в алкайдисти и талибани.

Мюсюлманските братя, които имат клонове из целия регион, са най-добре организираното опозиционно движение в Либия и Египет; така например в Египет неотдавнашният референдум за конституцията мина по начина, по който пожелаха Братята. Техните членове дълго страдаха както от подкрепяни от Запада режими като на Хосни Мубарак в Египет, така и от антизападни светски режими като на Башар Асад, който в момента е подложен на силен натиск в Сирия. И в Тунис ислямистите, доскоро забранени, изглеждат в добра позиция. Като цяло Братята полагат много усилия да успокоят Запада, че вече са се отказали от насилието като средство за постигане на целите си, че вярват в многопартийната демокрация, зачитат правата на жените и ще се въздържат от налагане на шериата, ако сформират правителство в някоя от страните, където изникват отново като легални партии.

Но въпреки това Братята притесняват мнозина. В широкия идеологически спектър, който покриват, част от тях не са далеч от джихадистите, много от които са произлезли именно от редиците на Мюсюлманските братя. Водещото палестинско ислямистко движение Хамас, което е издънка на Братята, се зарадва от падането на Мубарак. До неотдавна то извършваше самоубийствени атентати в сърцето на Израел и отказва да признае еврейската държава. Някои либерали казват, че и други екстремистки групи са се присламчили към иначе по-умереното братство. В суматохата при освобождаването на затворници стотици, ако не хиляди египетски джихадисти излязоха на свобода.

Без отчаяние

Ислямът със сигурност ще играе по-голяма роля в политиката в арабския свят и другаде. Повечето мюсюлмани не вярват като американците ...

Публикувана на 04/03/11 21:35 http://e-vestnik.bg/11435/islyamat-i-arabskite-revolyutsii/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване