04/05/11 17:57
(http://www.klassa.bg/)

Бернанке настоява за строго наблюдение на инфлацията

Председателят на американския Федерален резерв Бен Бернанке предупреждава, че отговорните за държавната политика лица трябва да следят движението на инфлацията „много внимателно“ за поява на признаци, че растящите цени на суровините оказват нещо повече от временен ефект върху цените на потребителските стоки.
„Ако инфлационните очаквания се задържат стабилни и ниски“, а поскъпването на суровините все пак се забави (както Бернанке всъщност и прогнозира), „покачването на инфлацията ще е мимолетно явление“, увери председателят на американската централна банка в отговор на въпроси от публиката след реч в Стоун Маунтин, щата Джорджия.
„Налага се да наблюдаваме развитието на инфлацията и на инфлационните очаквания изключително внимателно, защото, ако предположенията ми се окажат погрешни, обезателно ще трябва да реагираме, за да запазим ценовата стабилност“, добави банкерът.
Американският долар се покачи спрямо еврото и йената след коментарите, които най-общо повтарят вече казаното от Бен Бернанке пред американския Конгрес и изявлението на Комисията по отворените пазари (FOMC) през месец март. На 1 март председателят на Федералния резерв заяви пред парламентаристите, че представителите на ръководената от него институция „продължават да провеждат редовен щателен мониторинг на тези развития и са готови да реагират своевременно на промените“. На 15 март пък членовете на FOMC обещаха, че „ще следят зорко развитието на инфлацията и на инфлационните очаквания“.
В отговор на въпрос за развитието в жилищния сектор Бернанке посочи, че Федералният резерв очаква „много високо равнище“ на просрочията през тази година, а това ще нанесе сериозен удар върху цените на жилищата и върху строителния сектор и съответно ще препъне икономическото възстановяване, което „не е толкова силно, колкото ни се иска“.

Ценови индикатор

Американското Министерство на търговията съобщи миналата седмица, че предпочитаният от Федералния резерв ценови индикатор (индексът на потребителските разходи, от който са изключени волатилните цени на храните и на горивата) е регистрирал повишение с 0,9% през февруари спрямо същия месец на предходната година. Ако бъдат калкулирани цените на всички стоки, ръстът ще стигне до 1,6% на годишна база след регистрирания през месец януари 1,2%.
Дългосрочната цел на Федералния резерв за инфлацията е между 1,6% и 2%.
Бернанке отбеляза значението на поскъпването на суровините, в това число на металите, зърнените храни и енергоносителите. Средната цена на бензина в национален мащаб се е покачила до $3,55 на галон към 15 март при $3,07 към 1 януари. Горивото продължи да поскъпва и след срещата на Федералния резерв, като цената му стигна $3,66 към 3 април.
FOMC заяви след последното си заседание, че американската икономика вече „е по-стабилна“, и потвърди, че ще се придържа към предварителните си планове за закупуване на американски суверенни облигации за общо $600 млрд. до края на юни. На този етап Бернанке не е подсказал какъв според него трябва да е следващият ход в паричната политика.

Почти нула

Федералният резерв задържа основния си лихвен процент близо до нулата от декември 2008 г. насам, а миналия месец отново потвърди, че възнамерява да я остави на това равнище за „продължителен период от време“.
Въпреки тези уверения някои висши чиновници, които са изразявали и друг път различно мнение от това на председателя Бернанке, споменаха неколкократно за необходимостта от затягане на кредитирането. Президентът на Федералната резервна банка на Филаделфия Чарлз Плосър, който два пъти изказа несъгласието си с решенията за понижаване на лихвения процент през 2008 г., заяви на 1 април, че евентуално покачване на икономическия растеж или на инфлационните очаквания „ще е знак, че е настъпил моментът постепенно да вдигнем крака си от газта и да се насочим към отбивката за излизане от магистралата“.
„Забележките на Бернанке отразяват бдителността на отговорните лица по отношение на инфлационните очаквания, която вече прозвуча в официалната позиция на централната банка след последната й среща. Този път обаче уверенията му определено не бяха толкова твърди“, колкото коментарите на някои президенти на клонове на резервната банка в последно време, отбелязва в свой анализ Майкъл Фероли, главен икономист за САЩ в JPMorgan Chase & Co. в Ню Йорк.

Политиката не бе обсъждана

Бернанке не бе запитан за лихвените проценти и не говори по темата. Президентът на Федералната резервна банка на Ню Йорк Уилям Дъдли, който е и заместник-председател на FOMC, коментира на 1 април, че изненадващо високият ръст в заплащането на труда през месец март не би трябвало да доведе до решителни промени в програмата за закупуване на суверенни облигации, с която американската централна банка се опитва да укрепи икономиката. „Не виждам причина на този етап да прекратяваме стимулиращата инициатива“, сподели Дъдли пред репортери след реч в Сан Хуан, Пуерто Рико.
„Ако цените на суровините останат близо до сегашното си равнище, влиянието им върху инфлацията ще е по-скоро преходно. Ще е необходимо обаче да вземем своевременни мерки, така че натискът от поскъпването на суровините да не „развърже“ инфлационните очаквания“, продължава той.
Речта на Бернанке бе съсредоточена върху регулацията на клиринговите къщи за финансови транзакции. Според мнението му тези институции в САЩ трябва да бъдат поставени под „строг“ надзор за управление на поемания риск, за да се сведе до минимум вероятността да им се наложи да потърсят спешна помощ от държавната хазна.
Представителите на Федералния резерв „се разтревожени“ от покачването на водещата инфлация, посочва икономистът Джейсън Шенкер, който е присъствал на речта на централния банкер.
„Всъщност всичко зависи от това, какво ще стане с цените на суровините, пояснява Шенкер, който е президент на Prestige Economics LLC в Остин, Тексас. Ситуацията ще се окаже по-тежка от очакваното, ако все пак цените се задържат много високи.“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване