04/13/11 18:10
(http://www.klassa.bg/)

Затвор от 1 до 4 години за журналисти и писатели, ако насаждат омраза

Журналисти и писатели ще се наказват с лишаване от свобода от 1 до 4 години, ако чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядват или подбуждат към дискриминация, насилие или омраза. Това решиха вчера депутатите на второ четене с промените в Наказателния кодекс.
Когато насаждат дискриминация, омраза или насилие, основани на раса, народност или етническа принадлежност, те ще се наказват и с глоба от 5000 до 10 000 лева, както и с обществено порицание.
„Който употреби насилие срещу другиго или повреди имота му поради неговата раса, народност, етническа принадлежност, религия или политически убеждения, се наказва с лишаване от свобода от 1 до 4 години и с глоба от 5 до 10 хиляди лева, както и с обществено порицание”, предвиждат още промените в Наказателния кодекс.
Малко по-късно управляващите отхвърлиха предложение за промяна в Наказателния кодекс, внесено от депутата от ПГ на ДПС Четин Казак, относно осъждането на престъпленията против човечеството, извършени по време на тоталитарния режим.
„В Наказателния кодекс, приет през 1968 г., главата за престъпления против човечеството е много непълна и изостанала. Дефиницията на понятието „престъпление против човечеството” съдържа само термините „апартейд и геноцид”. В международното наказателно право тази дефиниция е много по-широка и тя е ратифицирана от българския парламент през 2002 г.”, посочи Казак. Той попита как е възможно една партия, дефинираща се като дясна, да не подкрепи предложението за осъждане на престъпленията на тоталитарния режи.
„Промените в НК са нагледен пример как не трябва да се законодателства, аз го наричам законодателен анархизъм, но не хвърлям вина само върху този парламент“, заяви депутатът от Коалиция за България Любен Корнезов. Той се възмути от факта, че кодексът е променян 84 пъти от съставянето му. „Това вече не е основен закон за борба срещу престъпността и само през последните две години от 2009 г. той е променян 10 пъти. И факир да е съдията или прокурорът, не може да се оправи в този лабиринт“, каза Корнезов.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване