08/14/11 17:17
(http://radiomilena.com/)

Разкриват четири нови паралелки от 1 до 4 клас в бургаския затвор

Тази учебна година ще започне за лишените от свобода в бургаския затвор с разкрити нови паралелки от 1 до 4 клас. За Радио „Фокус” Бургас Калина Арабаджиева, началник сектор „Социални дейности и възпитателна работа“ към бургаския затвор каза, че две паралелки ще има в затворническо общежитие Житарово и четири ще са в Бургас, като учениците ще бъдат разпределени в две смени. В момента се търсят и начални учители, които да водят класните занимания. Арабаджиева уточни, че учебната година няма да започне през септември, а месец по-късно. „Преди няколко дни дойде заповед от министерството за тези паралелки и те ще бъдат филиални, ще се водят към училището в затвора в Сливен, но на територията на Бургас ще се обучават само мъже затворници, които са неграмотни, за да се ограмотят. Това ще им даде възможност да усвоят някаква професия първа степен. Те имат право на това при завършено начално образование”, посочи Арабджиева. Очаква се да има интерес, тъй като затворниците традиционно се интересуват към всяка организирана форма не зависимо дали е ограмотяване или професионален курс, или провеждане на специализирана програма. В момента в бургаския затвор се провеждат и два курса по английски език, които са по взаимоучителната метода и се водят от лишени от свобода, които владеят езика.”Има наплив, но за съжаление не можем да включим много затворници, защото се провежда от колегите инспектори, а съобразно бройката затворници те са малко, за да обхванат повече затворници. Компенсираме обаче с други форми на занимания – спортни състезания и турнири, боди билдинг”, каза още началникът на сектор „Социални дейности и възпитателна работа“ към бургаския затвор.
В затвора скоро е започнала и една нова инициативи към клуба за самодейно творчество. Там се изработват дамски бижута, които след това се продават в рамките на затвора. Купуват ги предимно служителите в затвора и по този начин затворниците си набавят нови материали и консумативи. Арабаджиева уточни, че целта на всички тези занимания е затворниците да си запълнят свободното време.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване