04/13/11 18:12
(http://www.klassa.bg/)

Собственик на животно, убило човек, ще лежи до 5 години

Ако животно убие човек, стопанинът му ще се наказват със затвор до 5 години и глоба до 10 000 лева. Това решиха депутатите с промените в Наказателния кодекс, които приеха на заседанието вчера. Стопаните на животни, които не са положили нужните грижи за тях и любимците им са причинили средна или тежка телесна повреда на човек, ще се наказват със затвор до три години или с пробация и с глоба до 5000 лева.
"Тук не е въпросът в грижите, а в това, дали е упражнен надзор над животното. Собствениците на питбули, ротвайлери се грижат много добре за тях, хранят ги, ваксинират ги, но оставени без надзор, тези животни могат да причинят и смърт", обясни Четин Казак от ДПС и така даде да се разбере, че текстът едва ли ще е работещ. Той поиска парламентът да внесе уточнение в разпоредбата и да запише, че отговорността се носи при неупражнен надзор.
Депутатите решиха също организаторите и участниците в боеве с животни да се наказват със затвор до пет години и глоба от 1000 до 10 000 лева. Според промените няма да се наказва този, който доброволно съобщи на съответните органи за извършено такова престъпление.
Когато на боевете присъстват деца или битките се заснемат, за да бъдат разпространени, санкцията ще е 1 до 5 години затвор и глоба от 5000 до 50 000 лева.
Този, който прояви жестокост към животно, увреди го трайно или го убие, да се наказва със затвор до три години и глоба от 1000 до 5000 лева, предвиждат още одобрените окончателно текстове от НК. Когато деянието е извършено на публично място или в присъствието на дете, санкцията ще е от 1 до 3 години лишаване от свобода и глоба от 2000 до 5000 лева.
Любен Корнезов от левицата коментира, че тези текстове са форма на „фалшив хуманизъм": „Щом сме хуманисти, да забраним боевете между хората. Но не! Там се въртят милиони, залагания. И още нещо - боеве между животно и човек има ли? Има. Всичко е заради парите. Няма да подкрепя този текст, защото е фалшив хуманизъм“, каза левият депутат.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване