04/25/11 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

ВЕЦ за 3,5 милиарда долара заплашва бъдещето на река Меконг

Ройтерс

Плановете за построяване на първата водноелектрическа централа по долното течение на река Меконг изправя Лаос пред сблъсък с неговите съседи и природозащитниците, които се опасяват, че препитанието на населението, рибното разнообразие и селскостопанската земя могат да бъдат унищожени и евентуално да се стигне до продоволствена криза.

Обеднялата комунистическа страна изглежда готова да пренебрегне международния натиск и да продължи с изграждането на ВЕЦ Xayaburi, който е на стойност 3,5 милиарда долара. Проектът е предимно тайландски, а според експертите може да причини безброй щети на околната среда.

Четирите страни, които споделят долното течение на 4900-километровата река Меконг - Лаос, Тайланд, Виетнам и Камбоджа, не успяха във вторник да се споразумеят за изграждането на 1, 285-мегаватовия ВЕЦ, който е първият от общо 11 планирани по долното течение на Меконг, като се очаква те да генерират 8 % от електроенергията на Югоизточна Азия до 2025 година.

В общо изявление страните посочват, че “все още има различия във вижданията” и въпросът трябва да бъде обсъден на министерство равнище.
Страните от басейна на река Меконг са задължени от споразумение да провеждат междуправителствени консултации преди да строят водноелектрически централи, но никоя няма право на вето и Лаос ще има последната дума, макар и не без значителен дипломатически натиск.

Природозащитници и речни експерти посочват, че оценката за влиянието върху околната среда, направена миналата година от правителството, в най-добрия случай е била частична. Те предупреждават, че поминъкът на 60 милиона души по долното течение на Меконг е застрашен, ако изграждането на ВЕЦ Xayaburi продължи без истинска оценка на риска.

Според активистите много видове риба са застрашени от изчезване, рибните ресурси ще намалеят, тъй като маршрутите за миграция ще бъдат блокирани, а земя, богата на ориз, може да бъде лишена от плодородните наноси, донасяни надолу по течението на най-дългия воден път на Югоизточна Азия.
Цели села могат да бъдат преместени.

Според проучване на междуправителствената агенция Комисия за река Меконг предложените 11 водноелектрически централи ще превърнат 55 % от реката в водохранилища, което може да донесе селскостопански загуби за над 500 милиона долара годишно и да намали с 30 % средно приеманото количество протеини от тайландците и лаосците.

Китай е построил 4 водноелектрически централи по горното течение на реката, близо до мястото, където извира, но и те са много оспорвани. Според екоактивисти те са виновни за сушата миналата година, която доведе до спад на водите на Меконг по долното течение до най-ниското равнище от половин век.
Лаос не отговори на предупрежденията или на препоръките на учените.

Ръководителят на делегацията на Лаос Вирафон Виравонг посочи след срещата във вторник, че страната обмисля да се съобрази с безпокойството на съседните страни, но удължаване на процеса на консултациите вече няма да бъде практично.

Правителството на Лаос приветства Xayaburi като модел за чиста, зелена енергия, който ще стимулира крехката икономика на страната, възлизаща на 6 милиарда долара, и ще подобри живота на 5,9-милионното население, една четвърт, от което живее под прага на бедността, като много от хората са без електричество.

Гладният за електроенергия Тайланд ще купува около 95 процента от тока, произведен от водната електроцентрала, а три тайландски компании имат дял в проекта, според съобщение на тайландската фондова борса от миналия месец.
Втората по големина тайландска строителна компания CH Karnchang Pcl има дял от 57 % в проекта, държавният енергиен гигант РТТ притежава 25 %, а Electricity Generating PCL - 12,5 % във ВЕЦ-а, за който тайландското правителство е казало много малко.

Лаос, който е наречен “батерията на Югоизточна Азия” заради водноелектрическите си амбиции, вече се е ангажирал да доставя 7000 мегавата на Тайланд, 5000 мегавата на Виетнам и 1500 мегавата на Камбоджа до 2015 година. Министерството на енергетиката на страната ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване