04/25/11 17:46
(http://www.klassa.bg/)

Турция строи 7 нови летища

В следващите две години Турция се кани да построи 7 нови летища. Държавният директорат по въздушния транспорт е обсъдил развоя на проектите по време на семинар в Анталия, съобщи Today's Zaman, цитиран от Дарик радио.
Още в края на тази година ще бъдат завършени 4 от новите летища, за които е била направена инвестиция от 550 млн. турски лири. Това са летищата Hakkari-Yüksekova, Şırnak-Cizre, Bingöl и Iğdır, които в момента са в процес на строителство. Останалите три аеропорта ще обслужват пътниците от Мерсин, Адана и Афион.
Мащабният проект цели да развие гражданския транспорт в страната, като, разбира се, акцентът пада и върху възможностите за посрещане на туристи от чужбина. През тази година се очаква през турските летища да преминат 120 млн. пътници.
Прогнозата изглежда реалистична с оглед и на отпадналите визови ограничения за гражданите на Русия, които вече могат да почиват в турските курорти, без да харчат допълнителни средства и време за издаването на документ за пребиваване в страната.
Само за това лято очакванията на туроператорите са за 20% ръст на руските туристи, като към момента хотелите отчитат 40% повече записвания, отколкото през същия период на миналата година.


Отменят чартърни полети от Русия до Черноморието ни

Отменят чартърни полети от Русия до Българското Черноморие в навечерието на активния летен сезон, съобщи БНР. Руската федерална агенция за въздушен транспорт "Росавиация" зачеркна плановете на няколко авиокомпании, които възнамеряваха това лято да извършват чартъри до страната ни. Туристическите фирми сега ще трябва да търсят алтернативни маршрути за своите клиенти, закупили билети. В забранителния списък са включени общо 11 авиокомпании - две московски и девет регионални. Това може да доведе до оскъпяване на почивките у нас, но едва ли ще доведе до отлив на туристи. Според досегашните записвания се очаква ръст на руските туристи и у нас от поне 15% спрямо 2010 г., когато са били близо 390 000.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване