04/25/11 22:01
(http://e-vestnik.bg/)

Чернобил беше по-страшен от Фукушима не само с радиация, а и с идеология

Какво скри властта през 1986 г.?

Запечатаната и изолирана в зона атомна електроцентрала “Чернобил”. Снимки: Марина Низамска

Запалянковците на тема руска техника злорадстват и пишат по форумите, че аварията в АЕЦ във Фукушима била по-голяма от тази в Чернобил.
Преди Фукушима, любителите на всичко руско твърдяха, че аварията в на остров Три майл айланд в САЩ е по-голяма от тази в Чернобил.
Съветският атом - най-мирният атом…

В подкрепа на тази наивна вяра японското правителство повиши категорията на аварията във Фукушима до максималната 7 степен, като по този начин я изравни с Чернобил. Но нито сега, нито занапред тази авария може да се изравни с чернобилската.
Веднага, след като Япония повиши степента на аварията, в централата на Международната агенция за ядрена енергия във Виена дадоха пресконференция, на която експертът на агенцията Денис Флори заяви, че “Фукушима и Чернобил са напълно различни. Това е съвсем различен инцидент. Нивата на изпусната радиация са напълно различни”, въпреки че и двете делят един и същи рейтинг по международната скала за атомни кризи.

По данни на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), общото отделяне на радиация във Фукушима засега достига 370 000 терабакерела спрямо 5,2 милиона терабакерела в Чернобил. Каквото и да означава тази мярка, разликата е около 14 пъти. Тоест в Япония има изпускане на радиация 14 пъти по-малко отколкото в Чернобил.
Това едва ли е успокоително пък за русофобите. Защото въпросът не е до симпатии или антипатии към руската техника. За 32 години от 1979 г. (аварията в Три майл айланд) досега вече има три големи ядрени аварии, от всякакъв вид реактори, по три различни причини, в три разчилни страни.

Но какви са най-големите разлики

при последните две аварии в Чернобили Фукушима?
В международните оценки за аварията в Чернобил е отбелязана като главна причина липсата на култура на безопасност, въпреки че днес се изтъкват повече конструктивни причини. Но главното не е в техниката, не е във вида реактори. От този тип като в Чернобил и сега в Русия работят 11 ядрени реактора, които са остарели и трябва да бъдат изведени от експлоатация. Това заяви само преди дни руският ядрен експерт Владимир Кузнецов за агенция Франс прес. “Основната поука, която трябваше да извлечем от Чернобилската катастрофа, беше постепенно да спрем реакторите тип РБМК. Обаче вместо да спрем тези реактори или да ги експлоатираме до 60-70 процента от капацитета, в Русия ние ги свръхексплоатираме на 104 процента, защото нови реактори почти не се строят”, заяви Кузнецов и определи това поведение като престъпно.

Затова пък Русия много държи да построи най-новите си реактори в България, а не там.
Както и да е, причините за аварията в Япония са други - природно бедствие, каквото никой не е очаквал, което изважда от строя повече техника, отколкото някой е допускал. Калко реактори в света са застрашени от такива инциденти? Никой не знае още. Никой не може да предвиди големи земни бедствия. Но очевидно ядрените централи са доста по-рискови, отколкото се допускаше досега.

Ето какво още показват сравненията между Чернобил и Фукушима:

Край Японската АЕЦ замърсяването е в радиус между 30 и 60 км. В съветската (тогава), сега украинска АЕЦ опасното замърсяване е било в радиус около 500 км. Но общата замърсена площ е около 150 000 кв. км., има трайно изселен един град (Припят) и няколко села.

Аварийни екипи пристигат в АЕЦ “Фукушима”. Снимка: ЕПА/БТА

Сега в Япония са евакуирани няколко десетки хиляди, дори в не толкова замърсен район - доброволна евакуация в радиус ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване