04/26/11 18:36
(http://www.klassa.bg/)

Започва продажбата на държавния дял в дружествата на ЧЕЗ и ЕВН

До месец се очаква да стартира процедурата за избор на инвестиционен посредник за продажбата на държавните дялове в електроразпределителните дружества ЧЕЗ (EРП в Северозападна България) и ЕВН (ЕРП в Югоизточна България), каза вчера изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов. Той обясни, че забавянето в търсенето на посредник за държавния дял в „Е.ОН България" се е получило по независещи от агенцията причини. В момента във ведомството се провежда процедурата по избор на инвестиционен посредник за 33-процентния държавен дял в дружествата „Е.ОН България продажби“ и „Е.ОН България мрежи“. Изборът на посредник се очаква да продължи около 50 дни.
Караниколов добави, че процедурите при продажбата на дяловете в чешката ЧЕЗ и австрийската ЕВН ще бъдат идентични с тези на Е.ОН. Агенцията ще обяви конкурс за посредник, който да изчисли минималната цена на 33-процентния дял на държавата в двете ЕРП-та, да подготви първичното предлагане на акциите и да осъществи сделката. Миноритарният дял в ЧЕЗ и ЕВН трябваше първо да бъде предложен за продажба на мажоритарните акционери, като все още не е ясно дали те ще купят акциите. Преди година от ЧЕЗ твърдяха, че предпочитат държавата да остане съсобственик в електроразпределителното дружество.
През 2010 г. държавата получи от ЕВН и Е.ОН по близо 2 млн. лв. дивидент от печалбата на дружествата. От ЧЕЗ тогава платиха 41 млн. лв. на страната ни за петте години работа на българския пазар.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване